Cztery niedoceniane  produkty żywnościowe

Wiele produktów żywnościowych pomimo swoich niewątpliwych walorów zdrowotnych stosunkowo rzadko pojawia się w naszych dietach. Brak agresywnej kampanii marketingowej, niezgodność z obowiązującymi trendami, mało egzotyczny lub niezbyt wykwintny charakter sprawiają, że w sklepach przechodzimy obok nich obojętnie, koncentrując swoją uwagę przede wszystkim na piersiach z kurczaka, brokułach i ryżu, łososiu i oliwie z oliwek. Warto jednak zweryfikować swoje podejście, urozmaicając tym samym jadłospis.

Warzywa korzeniowe

Istotnym walorem marchwi, buraków i korzenia pietruszki jest nie tylko przystępna cena. Warzywa te stanowią idealną propozycję na zimowe dni, gdy dostęp świeżych warzyw jest mocno ograniczony. Można je łatwo wkomponować w smaczne zapiekanki czy też przygotować przy ich użyciu pożywne zupy lub pyszne surówki. Stanowią przy tym bogate źródło błonnika, witamin (np. kwasu foliowego) oraz związków o charakterze przeciwutleniającym. Warzywa korzeniowe mogą stanowić alternatywę dla spożywanych zbyt często brokułów, pomidorów, sałaty, etc.

Śledzie

Zwłaszcza w diecie osób aktywnych, ryby morskie reprezentowane są przede wszystkim przez łososia i tuńczyka. Tymczasem mniej więcej w okolicy świąt Bożego Narodzenia do łask powracają dania ze śledziem w roli głównej. Warto pomyśleć o uwzględnieniu dań z tej ryby również w pozostałe dni, gdyż stanowi on doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega 3- korzystnie oddziałujących chociażby na układ krążenia, zawiera także całkiem spore ilości witaminy B12, wapnia, magnezu oraz oczywiście pełnowartościowego białka. Śledź jest też wdzięcznym produktem wyjściowym do przygotowywania różnorodnych sałatek, poza tym jest wyjątkowo łatwo dostępny.

Kapusta kiszona

Współcześnie kapusta kiszona jako dodatek do obiadu i potraw z mięsa pojawia się naprawdę bardzo rzadko. Okazjonalnie, zwłaszcza podczas spotkań rodzinnych, konsumowana jest w postaci bigosu – zazwyczaj w towarzystwie tłustych mięs i wędlin. Tymczasem w postaci niezmienionej posiada szczególne właściwości prozdrowotne, uważa się m.in. iż stymuluje układ odpornościowy, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego  - zwłaszcza na pracę jelit. Istnieją także badania, wskazujące na antynowotworowy potencjał kiszonej kapusty.  Fermentacja mlekowa oraz zawartość prozdrowotnych bakterii zmniejszają aktywność substancji antyodżywczych w innych produktach, np. kwasu fitynowego czy inhibitorów trypsyny.

Podroby

Uważane za produkt resztkowy lub podrobione mięso, nie cieszą się zbyt dużą popularnością. A szkoda, bo stanowią skoncentrowane źródło składników odżywczych. Szczególnie polecana jest wątróbka, która dostarcza wielu witamin (choćby z grupy B) czy składników mineralnych (np. żelazo). Co ciekawe, przygotowanie posiłków z użyciem podrobów nie musi być skomplikowane, dlatego też potrawy z ich użyciem są doskonałym pomysłem, gdy nie dysponujesz nadmiarem wolnego czasu. A pomysłów na potrawy jest całe mnóstwo – od wątróbki smażonej z jabłkiem i cebulą, poprzez domowej roboty pasztety ( z mięsem drobiowym i grzybami), aż po gulasz z żołądków.

Codzienne przygotowywanie zdrowych i urozmaiconych posiłków stanowi nie lada wyzwanie. Monotonia na talerzu jest przyczyną sięgania po niezdrowe przekąski, dlatego warto rozejrzeć się w sklepie czy supermarkecie za produktami wymienionymi w niniejszym artykule. Wkomponowanie ich do menu przyniesie nie tylko powiew swojskiej tradycji, ale również korzystnie wpłynie na zdrowie .