Osiem mitów na temat kawy!

Kawa przez długi okres uchodziła za napój o walorach anty-zdrowotnych, regularna jej konsumpcja przyczyniać się miała do pogorszenia stanu zdrowia, przyspieszać proces starzenia, a nawet – zdaniem niektórych - zwiększać ryzyko nagłej śmierci! Ostatnie lata przyniosły pewien zwrot w podejściu środowisk naukowych do tego napoju, zaobserwowano bowiem szereg potencjalnych korzyści wynikających z uwzględniania „małej czarnej” w codziennym menu. Niektórzy autorzy doszli wręcz do wniosku, że konsumpcja kawy pomaga zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym! Pora wiec definitywnie rozprawić się z mitami na jej temat!

Mit pierwszy: kawa wywołuje nadciśnienie

Faktycznie jednorazowa konsumpcja kawy w przypadku osób nieprzyzwyczajonych do jej picia, powoduje wzrost ciśnienia, jednak regularne jej spożywanie – nie wywołuje takiego efektu, co potwierdzają m.in. badania przeprowadzone z udziałem 155.000 kobiet.  Zależność pomiędzy piciem kawy a nadciśnieniem uznawana jest dziś za mało prawdopodobną, przynajmniej w przypadku osób ze zdrowym układem krążenia.

Mit drugi: kawa powoduje raka

Badania przeprowadzone swego czasu na materiale zwierzęcym wykazały, że  dziewiętnaście z około tysiąca związków obecnych w kawie może mieć działanie rakotwórcze. Zaobserwowano także, że podawanie myszom kawy zwiększało ryzyko nowotworów trzustki i pęcherza. Badania na ludziach nie potwierdziły jednak tych zależności, nawet w przypadku wysokiej konsumpcji tego napoju. Naukowcy zwracają uwagę, że wiele niegroźnych dla człowieka substancji występujących w żywności okazuje się mieć działanie kancerogenne w przypadku niektórych zwierząt.

Mit trzeci – picie kawy wywołuje niedobory magnezu

Faktem jest, że kofeina zawarta w kawie ma działanie diuretyczne i zwiększając wydalanie moczu, nasila także utratę pierwiastków takich jak wapń czy magnez. Zaobserwowano jednak, że działanie to jest wyraźnie zauważalne dopiero przy relatywnie wysokich dawkach kofeiny, przekraczających 500mg (dawka zawarta w 4 – 5 kawach), a co więcej zauważono także, iż organizm kompensuje sobie straty i zaczyna „oszczędzać” utracone pierwiastki. W praktyce potrzeba regularnego, w zasadzie ciągłego spożywania wysokich dawek kofeiny by anty-magnezowe właściwości kawy były zauważalne, w przypadku osób zachowujących umiar w spożyciu, ryzyko niedoborów nie jest podwyższone.

Mit czwarty: kawa wywołuje trądzik

Dość powszechne jest przekonanie, że konsumpcja kawy powoduje pogorszenie stanu cery, nasilając powstawanie tzw. zaskórników i zaostrzając przebieg trądziku. W praktyce nikt jednak nigdy takiego związku nie udowodnił. Zaobserwowano jednak taką zależność w przypadku produktów mlecznych, tak więc nadmierne spożywanie kawy z dużą ilością mleka niekorzystnie może odbić się na stanie zdrowia skóry. Nie sama kawa jest za ten fakt odpowiedzialna – a dodatek mleka.

Mit piąty: kawa przyspiesza procesy starzenia

Przekonanie, zgodnie z którym kawa przyspiesza procesy starzenia nie ma żadnego potwierdzenia w faktach. Tak naprawdę warto zdać sobie sprawę z tego, że kawa jest wyjątkowo cennym źródłem antyoksydantów, które dezaktywując reaktywne formy tlenu mogą działać ochronnie na tkanki zmniejszając ich zużywanie się wraz z wiekiem.

Mit szósty: kawa sprzyja powstawaniu cellulitu

Jeśli chcesz pozbyć się cellulitu odstaw używki takie jak kawa – tak brzmiące zalecenie jest standardowym sloganem, pojawiającym się w artykułach i poradnikach traktujących o skutecznych sposobach na walkę z estetycznym defektem zwanym pomarańczową skórką. Tymczasem prawda jest taka, że ksantyny i związki fenolowe zawarte w kawie nasilają spalanie tłuszczu. Z resztą wystarczy zerknąć na skład kosmetyków przeciw-cellulitowych – jednym z głównych składników w nich zawartych jest kofeina.

Mit siódmy:  kawy nie można łączyć z kreatyną

Przekonanie, w którym tkwi wciąż bardzo wielu sportowców i osób aktywnych fizycznie na temat niepożądanych interakcji pomiędzy zawartą w kawie kofeiną i kreatyną, między bajki należy włożyć. W praktyce, wiele cieszących się znakomitymi opiniami preparatów keratynowych zawiera w składzie kofeinę.

Mit ósmy: osoby pijące kawę żyją krócej

Jeden z bardziej kuriozalnych mitów, mających dowodzić wprost, że regularna konsumpcja kawy jest czymś wysoce niepożądanym. Badania kohortowe wykazały, że osoby pijące do trzech filiżanek dziennie żyją dłużej niż osoby nie pijące kawy w ogóle, przy czym zależność ta szczególnie widoczna okazała się być w przypadku kobiet. Należy jednak podkreślić, że nadmierna konsumpcja tego napoju (powyżej sześciu filiżanek dziennie), związana była z większą śmiertelnością ogólną. Umiarkowane piecie kawy jednak ani nie przyspiesza procesu starzenia, ani też nie skraca życia…

Podsumowanie

Jak widać istnieje sporo mitów na temat kawy, które pomimo iż udało się w ostatnich latach obalić, to nadal dla sporej grupy osób wydają się niezaprzeczalnymi faktami. Kawa nie jest oczywiście napojem idealnym, ma swoje wady i zalety, a jej entuzjaści powinni pamiętać o tym, że nadmierne spożycie może nieść  za sobą pewne negatywne konsekwencje. Przekonanie, iż kawa to tylko bezwartościowa używka, której konsumpcja negatywnie odbija się na zdrowiu jest zdecydowanie niekatulane.