Najczęściej popełniane błędy podczas przygotowywania posiłków

Umiejętność sprawnego poruszania się w kuchni i używania sprzętu niezbędnego do przygotowywania posiłków jest bardzo przydatna, choć dla wielu osób trudna do opanowania – choćby ze względu na ograniczone możliwości czasowe. Poniżej przedstawiam kilka najczęściej popełnianych błędów, które nie zawsze prowadzą do katastrofy kuchennej, ale mogą powodować obniżenie wartości odżywczej posiłków.

Przeczytaj koniecznie:

Pięć kardynalnych błędów odchudzania

Stosowanie mieszanek przyprawowych – od razu podkreślam, że nie wszystkie wieloskładnikowe przyprawy są złe. Jednak w zdecydowanej większości dominuje sól, a także wzmacniacze smaku i zapachu. Lepszą alternatywą jest zakup kilku ziół i przypraw i komponowanie swojej własnej kombinacji.

Używanie nieodpowiednich tłuszczów – nie tylko do sałatek, ale do smażenia często wybierane są niewłaściwe rodzaje tłuszczów. Zdecydowanie wyeliminować należy olej słonecznikowy, sojowy, olej z pestek winogron (dominują w nich kwasy tłuszczowe omega-6) i zastąpić je olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Błędem żywieniowym jest stosowanie tzw. margaryn twardych (zawierających uwodornione kwasy tłuszczowe). Choćbyśmy przygotowali ciasto przy użyciu mąki razowej, ale z dodatkiem margaryny twardej – to i tak będzie to ciasto niezbyt zdrowe.

Gotowanie w zbyt dużej ilości wody – mięso, a także warzywa gotowane w nadmiarowych ilościach wody tracą znaczne ilości składników odżywczych, takich jak witaminy i składniki mineralne. Aby zminimalizować ryzyko strat gotuj w najmniejszej możliwej ilości wody, wkładaj również produkty bezpośrednio do wrzątku.

Unikanie warzyw i owoców – każdy posiłek w ciągu dnia powinien być wzbogacony o warzywa i/lub owoce. Tymczasem w znacznej części samodzielnie komponowanych jadłospisów warzywa ograniczone są do surówki z białej kapusty do obiadu, a owce do 1 banana po treningu.

Używanie niedopasowanych naczyń –  najczęściej popełniany błąd to upychanie do patelni lub garnka jak największej ilości warzyw czy mięsa. W ten sposób znacznie wydłuża się czas obróbki termicznej pożywienia, co także prowadzi do strat wartości odżywczych, nie mówiąc o tym, iż znacznie utrudnia sam proces gotowania (np. przy mieszaniu część jedzenia po prostu wypada na zewnątrz).

Zbyt długa obróbka termiczna – niewprawnemu kucharzowi na pewno zdarzy się rozgotowywanie ryżu, makaronu czy warzyw. Warto zapatrzyć się w minutnik kuchenny, gdyż przegotowywanie pokarmów znacznie obniża ich wartość odżywczą.

Nieuważne czytanie receptur – gotowanie zgodnie z przepisami np. z książki kucharskiej jest często praktykowane przez początkujących kucharzy. W związku z tym nieraz zdarzają się wpadki w związku z nieuważnym przeczytaniem receptury. O ile osoby posiadające już nieco wprawy w gotowaniu mogą sobie pozwolić na pewne eksperymenty – choćby ze względu na intuicję kuchenną, o tyle osoby rozpoczynające przygodę z gotowaniem powinny czytać przepisy ze zrozumieniem i postępować zgodnie ze wskazówkami.

Stosowanie nieświeżych produktów – często fragmenty spleśniałych warzyw są odcinane i lądują w zupie, lekko nieświeże mięso otrzymuje ekstra aromatyczną marynatę, nadgniłe owoce dodawane są  do deserów na ciepło. Tymczasem jest to prosta droga do tzw. sensacji żołądkowych. Jeżeli nie jesteś pewien co do jakości danego produktu – zrezygnuj z niego. Nie warto ryzykować zatruciem pokarmowym.

Podsumowanie

Gotowanie nie jest proste, ale podejmując to wyzwanie zwiększasz swoje szanse na zdrowe i pełnowartościowe odżywianie. Osoby, które przygotowują posiłki samodzielnie, przejmują kontrolę nad jedzeniem i łatwiej jest im dbać zarówno o zdrowie jak i estetykę sylwetki. Wpadkami typu przypalone garnki nie należy się zniechęcać, bo nawet najlepszym zdarzają się jakieś potknięcia. Ważne jest, aby weryfikować swoją wiedzę dotyczącą zdrowego odżywiania i nauczyć się ją praktycznie wykorzystywać.