Niecodzienne połączenia, czyli w poszukiwaniu nowych doznań smakowych

Powielane przez lata preferencje smakowe i tradycje kuchenne ukształtowały w nas pewne wyobrażenia dotyczące tego co z czym powinno się jeść. Choć istnieje niewielka część społeczeństwa, która jest żądna nowości i w związku z tym stale wzbogaca swoje menu o nowe smaki, to jednak generalnie preferowane są tradycyjne smaki i posiłki – takie które znamy od wielu lat – nowe dania zazwyczaj traktowane są z dystansem, zwłaszcza jeżeli posiadają niestandardowe proporcje lub zawierają niecodzienną kompozycję składników, dodatków lub przypraw.

 

Jak to bez ziemniaków?

Dla najbardziej zagorzałych tradycjonalistów kulinarnych danie obiadowe pozbawione ziemniaków, ryżu, klusek, makaronu czy choćby pieczywa już jest podejrzane i na pewno niesmaczne. Wbrew jednak tym przekonaniom można czasem zmodyfikować swój posiłek tak, by składał się wyłącznie z mięsa lub ryby, warzyw i owoców.

Mięso i owoce       

Połączenie mięsa z czymś co jest zazwyczaj słodkie i może stanowić co najwyżej deser, w przekonaniu wielu osób jest po prostu wyjątkowo niekompatybilne. Tymczasem do zapiekanek mięsno-warzywnych czy sałatek warzywno- mięsnych doskonałymi dodatkami mogą być niewielkie ilości świeżego ananasa, brzoskwini, melona, suszonej śliwki czy pomarańczy. Smażona czy pieczona wątróbka komponuje się świetnie z jabłkiem, a niecodziennym urozmaiceniem zwykłej pomidorowej mogą być truskawki.

Niecodzienne dodatki i przyprawy

Ziemniaki nawykliśmy jadać przyprawione pieprzem i solą, ewentualnie posypane koperkiem lub szczypiorkiem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować również inne przyprawy. Pieczone ziemniaki bardzo dobrze smakują z dodatkiem rozmarynu, do tłuczonych lub puree warto natomiast dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Jeżeli chodzi o mięsa, to wieprzowinie (i innym mięsom również) niebywałego cytrynowego aromatu doda zmielona kolendra, warty przetestowania do dań mięsnych jest także anyż, cynamon oraz wanilia. Niedocenianym składnikiem posiłków są także orzechy. Nerkowce, płatki migdałów, orzechy włoskie czy nerkowce  nadają się do posypania gotowych dań mięsno-warzywnych, zapiekanek czy sałatek.

Kontrowersyjne połączenia

Amatorów mocniejszych doznań powinny zainteresować zestawienia smaków – uznane przez specjalistów za wyjątkowo atrakcyjne dla ludzkiego podniebienia, choć na pierwszy rzut oka wydające się być dość mocno kontrowersyjne. I tak, podobno pod względem molekularnym pasują do siebie: kakao i kalafior, banan i keczup, pasternak i jaśmin, kawior i biała czekolada, banany i pietruszka, etc.

Podsumowanie

Monotonia i nuda na talerzu stanowią częste przyczyny wyłamywania się z zasad zdrowego odżywiania. Tymczasem wystarczy wysilić swoją wyobraźnię oraz umiejętności kulinarne, aby nawet najbardziej pospolite danie  przygotować w nowej atrakcyjnej  postaci.