Proste sałatki i surówki warzywne. Kilka  banalnie łatwych przepisów wartych wypróbowania

W natłoku obowiązków nie zawsze jest czas na testowanie wymyślnych receptur i skomplikowanych przepisów. O ile mięso można szybko przygotować gotując je na parze, piekąc lub grillując, o tyle wiele problemów dostarcza skomponowanie surówki lub sałatki do obiadu. Dlatego postanowiłem zebrać w jednym miejscu przepisy na banalnie proste, w większości znane i lubiane oraz łatwe do przygotowania surówki – aby brak pomysłu nie był nigdy pretekstem do pominięcia warzyw w posiłku.

Przeczytaj koniecznie:

Dlaczego warto wykluczyć z diety stuprocentowe soki owocowe?

Sałatka z pomidorów – do pokrojonego pomidora należy dodać jogurt naturalny, drobno posiekaną cebulę lub szczypiorek. Całość przyprawić pieprzem i solą. W ramach wariacji zamiast jogurtu można zrobić sałatkę z oliwą z oliwek i dodatkiem sera – mozzarelli lub fety. Z przypraw do pomidorów bardzo dobrze pasuje bazylia.

Surówka z marchwi i jabłka – umytą marchew wystarczy zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach, a następnie to samo zrobić z jabłkiem. Całość wymieszać.

Mizeria– ogórka zetrzeć lub pokroić na cienkie plasterki. Wymieszać z jogurtem naturalnym lub kefirem, można także dodać szczypiorku i koperku. Całość przyprawić pieprzem i solą.

Gotowany kalafior z masłem – warzywo te najlepiej smakuje, gdy ugotujemy je na parze lub włożymy na kilka minut do wrzącej wody. Na talerzu na kalafior należy położyć odrobinę masła, a także przyprawić pieprzem i solą.

Sałatka z buraków – buraki należy wcześniej podgotować lub podpiec, następnie zetrzeć na tarce z dodatkiem soku z cytryny. Można także dodać drobno posiekaną cebulę oraz jabłko a całość przyprawić pieprzem i solą.

Kapusta kiszona z oliwą z oliwek – do kapusty można dodać dodatkowo marchew startą na tarce o grubych oczkach, a także drobno posiekaną cebulę. Całość przyprawić należy pieprzem i solą, a następnie wymieszać z oliwą z oliwek.

Ogórki kiszone z pomidorem – zarówno pomidory jak i ogórki należy pokroić w kostkę, dodać do nich drobno posiekaną cebulę oraz oliwę z oliwek. Całość przyprawić pieprzem i sola.

Podsmażana cukinia – pokrojoną w niewielkie plasterki cukinię należy położyć na patelni z niewielka ilością roztopionego masła klarowanego i ostrożnie podsmażyć. Na koniec przyprawić pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.

Sałata z papryką i pomidorem – liście sałaty należy podzielić na mniejsze kawałki (ewentualnie można użyć gotowego mixu sałat), dodać pokrojone pomidory i kolorowe papryki. Całość skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.

Surówka z selera – obranego selera trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do niego jogurtu naturalnego oraz rodzynek lub orzechów włoskich. Całość zamieszać i przyprawić pieprzem i solą.

Brokuły z orzechami nerkowca – ugotowane na parze lub we wodzie brokuły należy podzielić na mniejsze różyczki,  skropić oliwą z oliwek, przyprawić pieprzem i solą, a następnie posypać uprażonymi bez tłuszczu orzechami nerkowca.

Gotowane marchewki – podczas gotowania na parze lub w wodzie mięsa, można uwzględnić jednocześnie dowolne warzywa, takie jak np. marchewki. W ten sposób można za jednym zamachem przygotować i mięso i warzywo.

Podsumowanie

Istnieje wiele sprawdzonych, również tradycyjnych przepisów na surówki do obiadu. Niezależnie od celu na jaki ukierunkowana jest Twoja dieta musisz pamiętać, że warzywa są niezbędnym elementem jadłospisu. Nie musisz jednak jeść wyłącznie gotowanych brokułów – istnieje wiele prostych przepisów, które uatrakcyjnią spożywane posiłki i wzbogacą je o dodatkowe walory odżywcze i smakowe.