Tłuszcze trans i kurczący się mózg

Kwasy tłuszczowe trans pochodzenia przemysłowego, powstałe w procesie utwardzania olejów roślinnych bez wątpienia w sposób ewidentny przyczyniają się do pogorszenia naszego stanu zdrowia. Zazwyczaj jednak zwraca się uwagę na ich negatywny wpływ na gospodarkę lipidową i zwiększanie ryzyka chorób układu krążenia, niewiele natomiast mówi się o innych skutkach zdrowotnych związanych z ich konsumpcją. Tymczasem tłuszcze te posiadają szereg innych negatywnych właściwości, w tym również mogą w sposób niekorzystny wpływać na funkcjonowanie układu nerwowego, sprawiać, że mózg – uwaga – po prostu zaczyna się kurczyć!

Przeczytaj koniecznie:

Niektóre owoce i warzywa chronią przed udarem mózgu

Spożycie kwasów tłuszczowych trans pochodzenia przemysłowego zaczęło gwałtownie wzrastać już kilkadziesiąt lat temu, kiedy zaczęto oleje roślinne masowo poddawać procesowi utwardzania, w celu zmiany ich właściwości. Wtedy nikt jeszcze nie myślał, że wprowadzanie produktów żywnościowych je zawierających do obrotu nieść będzie za sobą aż tak duże zagrożenia zdrowotne. Dziś po wielu latach badań wiadomo, że kwasy tłuszczowe trans takie jak kwas elaidynowy spożywane już niewielkich ilościach zwiększają ryzyko wielu chorób takich jak miażdżyca, cukrzyca, nowotwory czy choroby neurodegeneracyjne. To jednak nie wszystko.

Okazuje się bowiem, że kwasy tłuszczowe trans doprowadzają do szybszego starzenia się mózgu, a nawet do realnego zmniejszenia jego rozmiarów!

Specjaliści tacy jak dr Gary Small, dyrektor  Centrum Długowieczności UCLA (UCLA Longevity Center) i współautor programu "The Alzheimer's Prevention Program" twierdzą, iż  na dziś dzień nie ma  wątpliwości, że „istnieje związek pomiędzy tym co jemy i tym jak myślimy”. Podobnie naukowcy są zdania, że eliminacja z diety utwardzonych tłuszczów roślinnych będących źródłem kwasów tłuszczowych trans, może w sposób wyraźny przyczynić się do poprawy kondycji umysłowej, spowalniając proces starzenia się mózgu. Pojawia się wiec pytanie: jak pozbyć się tych tłuszczów z naszej diety?

Kwasy tłuszczowe trans pochodzenia przemysłowego występują obficie w wysoko przetworzonej żywności

Jak zostało wspomniane, kwasy tłuszczowe trans powstają w procesie katalitycznego uwodornienia olejów roślinnych, a skondensowanym ich źródłem są choćby margaryny twarde dostępne w sklepach i używane masowo w cukiernictwie i ciastkarstwie. Źródłem kwasów tłuszczowych trans oprócz margaryn i słodyczy są także „miksy do smarowania”, dania instant, dania typu fast-food czy choćby chipsy, a niekiedy nawet – batony sportowe, uważane za zdrowe produkty śniadaniowe z dodatkiem pełnego ziarna. W zasadzie spożywające duże ilości wysoko przetworzonej żywności trudno jest ustrzec się spożycia tych niezwykle szkodliwych kwasów tłuszczowych.

Tak więc receptą pozwalającą ograniczyć spożycie tych tłuszczu w diecie jest zmiana nawyków żywieniowych i opieranie codziennego menu na produktach o niskim stopniu przetworzenia. Dzięki temu można zmniejszyć ryzyko wielu chorób oraz wpłynąć korzystnie na kondycję umysłową.

 

Źródła: http://www.livescience.com/