Jak przechowywać owoce i warzywa by wydłużyć ich zdatność do spożycia

Zastanawiało Cię kiedyś dlaczego tak trudno jest przewidzieć czas przydatności do spożycia owoców i warzyw? Niekiedy się zdarza, że kupione na targu jabłka, brokuły czy śliwki przez długi czas zachowują świeżość, a nawet dojrzewając zyskują na smakowitości, niekiedy natomiast już po kilku dniach pokrywają się pleśnią, a przynajmniej zaczynają wyglądać nieapetycznie. Zależność ta związana jest oczywiście w dużej mierze ze sposobem przechowywania. Okazuje się, że mało kto wie jak tak naprawdę należy przechowywać poszczególne owoce i warzywa. Niniejszy poradnik poświęcę właśnie temu zagadnieniu.

Przeczytaj koniecznie:

Jogurt owocowy - wróg Twojej sylwetki

Etylen, czyli roślinny hormon wzrostu

Warzywa i owoce w kontekście polecanego sposobu ich przechowywania podzielić można na takie, które wydzielają etylen, oraz takie które tego nie robią. Etylen to związek, który można przyrównać do roślinnego hormonu wzrostu, w jego obecności niektóre owoce i warzywa dojrzewają szybciej. Walory etylenu można wykorzystać do tego by przyspieszyć dojrzewanie zakupionych owoców, należy jednak uważać, gdyż w jego obecności psuć się one będą szybciej. Tak więc ograniczenie ekspozycji owoców i warzyw na jego działanie może być znakomitym sposobem na przedłużenie ich trwałości. Poniżej zamieszczam szczegóły dotyczące sposobów optymalnego przechowywania poszczególnych grup owoców i warzyw:

- warzywa krzyżowe takie jak brokuł, kalafior, kapusta, jarmuż, brukselka, najlepiej jest przechowywać w lodówce umieszczone w worku z otworami, przez który swobodnie wydobywać się będzie mógł etylen oraz wilgoć, której nadmiar sprzyja powstawaniu pleśni;

- różne odmiany sałat i inne warzywa liściaste sałatkowe również dobrze jest przechowywać w lodówce. Po zakupie należy je rozszczepić, przepłukać, a nawet chwilę pomoczyć w zimnej wodzie i rozłożyć na papierowym ręczniku. W większym plastikowym pojemniku należy umieścić liście oddzielając je od siebie papierowym ręcznikiem i szczelnie zamknąć;

- marchew zdecydowanie lepiej znosi upływ czasu niż warzywa liściaste, ale nieumiejętne przechowywanie również odbić może się na jej trwałości. Marchew po zakupie można umyć i pozbawić zielonych końcówek, a następnie osuszyć, umieścić w plastikowym woreczku i włożyć do lodówki. Dzięki temu długo pozostanie świeża;

- ziemniaki  należy bezwzględnie przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, ale nie koniecznie w lodówce. Obecność światła mogą sprawić, że zaczną kiełkować, wypuszczać pędy, a przynajmniej – zmienią barwę na zieloną. Sam barwnik zielony nie jest szkodliwy (to po prostu chlorofil), ale pojawia się on równocześnie ze wzrostem poziomu toksyn takich jak solanina;

- pomidory nie lubią przesadnego chłodu, więc trzymanie ich w lodówce nie jest najlepszym pomysłem, gdyż może to niekorzystnie wpłynąć na ich smak i teksturę;

- z cebulą należy się obchodzić podobnie jak ze wspomnianymi przed chwilą ziemniakami, warzywo to zachowuje trwałość przy niskiej wilgotności, zacienieniu, i dobrej cyrkulacji powietrza. Nie należy jednak przechowywać cebuli razem z ziemniakami, gdyż wydzielają one duże ilości etylenu i wilgoci;

- owoce jagodowe dojrzewają szybko w obecności etylenu i szybko w jego obecności się psują. Zdecydowanie szkodzi im także wilgoć i wysoka temperatura, więc warto je przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, np. w lodówce,  w osobnym pojemniku, na grubszej warstwie ręcznika papierowego. Owoce jagodowe należy myć zaraz przed konsumpcją;

- banany szybko dojrzewają w temperaturze pokojowej. Jeśli więc kupimy niedojrzałe owoce (zielone) można pozwolić im dojrzeć na kuchennym blacie. Jeśli natomiast chcemy by dłużej zachowały świeżość powinniśmy umieścić je w lodówce, gdzie przechowywać można je naprawdę bardzo długo;

- nektarynki, brzoskwinie, morele i śliwki w stanie dojrzałym należy przechowywać w lodówce, jeśli są niedojrzałe taki zabieg nie jest najlepszym pomysłem, bo choć długo zachowają świeżość, to będą po prostu niesmaczne. W takim wypadku lepiej w miarę możliwości wystawić je na działanie światła i przynajmniej pokojowej temperatury, a dojrzeją szybciej.

Podsumowanie

Umiejętne obchodzenie się z owocami i warzywami i właściwe ich przechowywanie może okazać się po dwakroć korzystne. Odpowiednie obeznanie w tej materii powoduje bowiem, że można skutecznie przedłużać trwałość zakupionych pokarmów, a także  wpłynąć można na proces ich dojrzewania, kiedy zdarzy się nabyć okazy niezdatne jeszcze do konsumpcji. W kolejnych artykułach przybliżę temat przechowywania innych pokarmów takich jak mięso, owoce morza i ryby.