Produkty żywnościowe, które zawsze warto mieć w kuchni

Jeżeli zależy Ci na zdrowym odżywianiu, powinieneś w sposób przemyślany dokonywać zakupów i mieć odpowiednio zaopatrzoną kuchnię. Szafki pełne chipsów i ciastek oraz lodówka wypełniona po brzegi słodkimi jogurtami i niskojakościową wędliną będą utrudniać realizację założeń zdrowej diety. Z drugiej strony odpowiednie zagospodarowanie kuchennej przestrzeni produktami wysokiej jakości sprawi, że łatwiej Ci będzie poprawić nawyki żywieniowe. Co więc zawsze warto mieć pod ręką w kuchni?

Przeczytaj koniecznie:

Zioła i przyprawy w kuchni

Kolekcja przypraw

Dodawaną do wszystkich potraw mieszankę uniwersalną, zawierającą przede wszystkim sól i wzmacniacze smaku upchnij na dnie szuflady, do której niezbyt często zaglądasz albo po prostu wyrzuć bez żalu do kosza. Zastąp ją przyprawami ziołowymi i korzennymi. Co warto mieć w swojej kolekcji? Na pewno kurkumę, imbir, cynamon, pieprze w różnych kolorach, bazylię, oregano, lubczyk, rozmaryn tymianek, kolendrę, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, etc. Dzięki eksperymentom z przyprawami nie dość, że nigdy nie znudzisz się przygotowanymi potrawami, to jeszcze dostarczysz cennych dla zdrowia składników antyoksydacyjnych.

Owoce

Wyeksponowane w widocznym miejscu, umyte i gotowe do spożycia odwrócą Twoją uwagę od nisko jakościowych przekąsek takich jak słodycze. Owoce, nie dość, że smaczne i atrakcyjne pod względem wizualnym to są po prostu zdrowe. Dostarczają witamin, składników mineralnych, związków fenolowych, błonnika i stanowią doskonałą alternatywę dla ciastek, cukierków czy batoników, które w wielu domach znajdują się w widocznym i często odwiedzanym miejscu, zachęcając do permanentnego podjadania.

Warzywa

Warzywa powinny stanowić podstawowe zaopatrzenie każdej kuchni. Jeśli dysponujesz zamrażalnikiem warto zakupić mrożonki warzywne, które w razie awaryjnej sytuacji uratują niejeden posiłek. Poza tym pamiętaj, aby nigdy nie zabrakło Ci warzyw, które lubisz najbardziej. Odpowiednio przechowywane nie stracą swoich walorów odżywczych ani smakowych. Szczególnie długo bez większych strat przetrzymywać można warzywa korzeniowe (np. marchew, seler, buraki) oraz kapustne. Nie ma więc potrzeby kupować ich codzienne.

Wartościowe produkty skrobiowe

Prawidłowo przechowywane w suchym miejscu, mogą leżeć nawet kilka miesięcy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jedną półkę w kuchennej szafce zarezerwować na produkty typu ryż (np. dziki, basmati, brązowy, paraboiled), kasze (gryczaną, gryczaną niepaloną, jaglaną), makarony (pełnoziarniste, gryczane). Dzięki temu w prosty sposób urozmaicisz codzienne potrawy, bez konieczności robienia częstych sprawunków.

Orzechy

Pomogą uporać się z problemem i ochotą na przekąski. Można zająć nimi ręce podczas oglądania telewizji czy spotkania towarzyskiego. Zdecydowanie polecane są migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy laskowe i inne. Dobrze jest posiadać w domu kilka rodzajów tych smacznych przekąsek, można wówczas przygotować smaczną mieszankę. Kwestią istotną jest to, aby zawsze wybierać wersje nieprażone i niedosalane.

Gorzka czekolada

Ochota na coś czekoladowego może „dopaść” każdego, nawet w najmniej oczekiwanym momencie. Prostym i pozbawionym wyrzutów sumienia sposobem na zaspokojenie tej potrzeby jest sięgnięcie po kostkę lub dwie gorzkiej czekolady o zawartości minimum 70% kakao. Dlatego zamiast przetrzymywać w kuchennych szafkach na tzw. „czarną godzinę” zapasy nisko jakościowych ciastek, batonów i cukierków, lepiej jest zaopatrzyć się w wykwintny smakołyk, będący źródłem wartościowych składników a nie tylko samego cukru.

Podsumowanie

Zdrowe odżywianie wymaga odpowiedniej organizacji i planowania. Podstawą jest zaopatrzenie kuchni w wartościowe produkty i pozbycie się szkodliwych i niezdrowych „śmieci”, które wodzą na pokuszenie i odwracają uwagę od kwestii związanych ze zdrowym odżywianiem.