Naturalne sposoby wspomagania pracy i regeneracji wątroby

Niezależnie od tego czy akurat jesz posiłek, prowadzisz samochód, trenujesz na siłowni czy też odpoczywasz lub śpisz, Twoja wątroba cały czas pracuje. Ten wyjątkowy narząd ma na swojej głowie tyle obowiązków, że każde zaburzenie jego pracy odbijać się może niekorzystnie na Twoim zdrowiu i samopoczuciu. Niestety bardzo często współczesny tryb życia, na który składają się niewłaściwa dieta, spożywanie alkoholu, przyjmowanie leków, powodują znaczne obciążenie wątroby, prowadzące niejednokrotnie do wyraźnych zaburzeń jej funkcji.

Organ ten co prawda posiada zdolności regeneracyjne, żeby jednak odzyskać pełną sprawność potrzebuje odpowiednich warunków i czasu. W jaki sposób możesz pomóc swojej wątrobie?

Jedna z podstawowych zasad etycznych współczesnej medycyny mówi: Primum Non Nocere, co w dokładnym tłumaczeniu znaczy „po pierwsze: nie szkodzić”. Mając na uwadze swoje zdrowie czy też precyzując – zdrowie swojej wątroby, warto o tej maksymie pamiętać.

Jak wspomniałem wątroba potrafi dość sprawnie sama regenerować własne struktury, warunkiem sprawnego przebiegu procesów naprawczych jest jednak nieeksponowanie jej na działalność szkodliwych czynników. Ponieważ większość z nich dostaje się do organizmu wraz z pokarmem, konieczny jest właściwy sposób odżywiania. Jak powinna więc wyglądać dieta wspomagająca regenerację tego narządu?

Ważne jest by unikać pokarmów, które obciążają wątrobę, a są to przede wszystkim smażone na głębokim tłuszczu potrawy, alkohol, bardzo wysokie spożycie białka. Bezwzględnie unikać trzeba fast food’ów. Mięsa i ryby należy gotować na parze, piec w folii lub dusić bez tłuszczu. Węglowodany powinny pochodzić z lekkostrawnych produktów zbożowych (ryż, płatki owsiane, pszenne pieczywo, drobne kasze i ziemniaki. Tłuszcze należy spożywać z umiarem i najlepiej w formie już zemulgowanej (tłuszcz mleczny, ewentualnie żółtka) oraz dostarczyć pewnej ilości tłuszczy roślinnych (oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy) i tłuszczy rybich. Warzywa poleca się gotować na parze. Odradzam także słodycze.

Warto też ograniczyć do koniecznego minimum przyjmowanie leków. Przestrzegam przede wszystkim przed mieszankami środków przeciwbólowych zawierających paracetamol z alkoholem. Znam osoby, które po powrocie z imprezy na noc łykają sobie pigułkę, żeby rano ich głowa nie bolała. Tymczasem łączenie alkoholu i środków przeciwbólowych może skończyć się poważnym uszkodzeniem wątroby. W ostatnich czasach zaobserwować można pewną beztroskę w przyjmowaniu leków, co niekorzystnie odbić może się na pracy tego narządu.

Proponuję również zminimalizować spożycie ostrych przypraw, w zamian natomiast wprowadzić tymianek, majeranek, kminek, oregano, jałowiec oraz przede wszystkim kurkumę, będącą źródłem silnego przeciwutleniacza – kurkuminy. Badania naukowe jednoznacznie wykazały, że kurkumina usprawnia regenerację wątroby - wiele suplementów i leków wspomagających pracę tego narządu zawiera w składzie właśnie tę substancję. Zaburzeniom funkcjonowania wątroby towarzyszą nieraz uczucie pełności w brzuchu, niestrawność i wzdęcia. Tutaj pomocne mogą być napary z ziela dziurawca, cykorii, rzepiku, owoc berberysu, jałowca, a także nagietek i mięta.

W wypadku łagodnego przeciążenia wątroby tudzież po okresie intensywnej jej eksploatacji wystarczy zadbać o odpowiedni sposób odżywiania. W przypadku poważniejszych zaburzeń konieczna jest jednak konsultacja lekarska. Warto także wykonywać od czasu do czasu specjalistyczne badania, tzw. próby wątrobowe w celu monitorowania pracy tego organu, gdyż często objawy istniejących nieprawidłowości są niespecyficzne i kojarzone z innymi przyczynami.