Co zrobić, żeby woda miała smak?

Jak powszechnie wiadomo, to nie kawa, soki czy cola, ale właśnie woda winna być dla nas głównym źródłem płynów. Problem polega na tym, że nie każdemu ona odpowiada, stąd też wiele osób podejmuje rozmaite działania na rzecz „uzdatnienia jej do picia”. W praktyce polega to na dodaniu do wody składników wpływających na jej smak. W niniejszym artykule weźmiemy kilka popularnych praktyk tego typu pod lupę i zastanowimy się, które są najbardziej rozsądne.

Przeczytaj koniecznie:

Woda źródlana „kałużanka”…

Dodanie syropu smakowego

Dodawanie syropów smakowych do wód mineralnych jest dość popularną praktyką wśród osób, którym wody w naturalnej  postaci nie smakują. Niestety tego typu rozwiązania uznać należy za daleko niefortunne. Syropy smakowe to w zasadzie skoncentrowane źródła cukru. Opisy typu „truskawkowy” czy „malinowy” należy raczej traktować jako informacje dotyczące rodzaju użytych aromatów niż realnych komponentów surowcowych.  Dodawanie syropów smakowych jest równoznaczne z dosładzaniem wody. W efekcie pierwotnie bezkaloryczny i zdrowy napój staje się wodnym roztworem cukru, podobnym do tych dostępnych w marketach. Dodatkowa dawka sacharozy to dodatkowe ryzyko przyrostu tkanki tłuszczowej i rozwoju próchnicy zębów. Rozwiązanie to  należy więc odradzić.

Dodanie miodu

Miód uchodzi powszechnie za produkt o walorach prozdrowotnych. Nadmienić jednak trzeba, że wiele z przypisywanych mu obiegowo właściwości nie znalazło póki co potwierdzenia w badaniach naukowych. Nawet jeśli założymy, iż istnieją racjonalne przesłanki by uważać, ze włączenie niewielkich dawek miodu do diety w może nieść za sobą pewne korzyści, to nie zmienia to faktu, iż jest on przede wszystkim obfitym źródłem cukru z dużym udziałem fruktozy… Fakt ten poddaje w wątpliwość zasadność dodawania miodu do pijanej na co dzień wody.  Oczywiście mając do wyboru miód i wspomniany wcześniej syrop owocowy, nie ma wątpliwości co do tego, który dodatek jest lepszy. Szukając optymalnych rozwiązań warto chyba jednak pomyśleć o innych komponentach smakowych.

Dodanie słodzików

Popularne, bazkaloryczne zamienniki cukru mają niewątpliwą zaletę – słodzenie nimi posiłków i napojów nie wpływa na dzienne spożycie energii. Tak więc posłodzenie nimi wody wydaje się prostym sposobem na to by uczynić ją smaczniejszą. Tyle, że w ten sposób zamienimy naturalny napój w płyn wzbogacony w składniki syntetyczne, co samo w sobie okazuje się być trochę kontrowersyjne. Teoretycznie wszelkie dostępne na rynku środki słodzące są przebadane i bezpieczne dla zdrowia, tyle że teoretycznie to samo można powiedzieć o konserwantach, sztucznych barwnikach, wzmacniaczach smaku, czemu więc od razu nie zamienić wody na bezcukrową colę albo inny chemiczny napój? Ewentualną alternatywą dla syntetycznych substancji słodzących mogą być słodziki pochodzenia naturalnego, takie jak stewia i te można  wziąć pod uwagę.

Cytryna i cynamon

Dodatek do wody soku wyciśniętego z cytryny i pewnej ilości cynamonu może wyraźnie wpłynąć na jej walory smakowe. Połączenie to okazuje się być niezwykle ciekawe i zazwyczaj picie tak skomponowanego napoju jest satysfakcjonujące kulinarnie. Cytryna sprawia, że woda staje się bardziej orzeźwiająca, a cynamon dodaje przyjemnej i delikatnej słodyczy . Co istotne zarówno cytryna jak i cynamon zawierają związki o korzystnym wpływie na nasz organizm. Można tutaj wymienić polifenole (w tym flawonoidy takie jak rutyna) oraz witaminę C, czyli silne przeciwutleniacze, a także kwasy organiczne ułatwiające przyswajanie zwartych w wodzie pierwiastków.

Zmiana wody na inną

Chociaż może wydawać się to zaskakujące, to fakty są takie, że dostępne na rynku wody mineralne różnią się pomiędzy sobą istotnie walorami smakowymi, które uzależnione są od rodzaju i stężeń zawartych w nich pierwiastków. Nieraz zdarza się tak, że woda nie smakuje nam, ze względu na obecność siarkowodoru i siarczków, które już niewielkich stężeniach wyraźnie psują jej smak sprawiając, że zwłaszcza dla jednostek wrażliwych staje się on odpychający (dotyczy to niektórych wód wysokozmineralizowanych). W takich wypadkach dobrze jest o porostu zmienić wodę na inną. Podobne rozwiązanie dobrze jest wprowadzić wtedy, kiedy wydaje nam się, że pita woda nie ma smaku. Takie wrażenie można odnieść pijąc wody o bardzo niskiej mineralizacji. Zazwyczaj też bardziej atrakcyjna organoleptycznie wydaje nam się woda gazowana, co również warto mieć na uwadze.  Obecność bąbelków, wbrew obiegowym teoriom, nie wpływa negatywnie na właściwości wody, a wręcz przedłuż a jej trwałość mikrobiologiczną.

Podsumowanie

Wodę mineralną można „uzdatnić’ na wiele sposobów, przy czym najlepszą opcją wydaje się skorzystanie z dodatków takich jak cytryna i cynamon. Dzięki nim przygotowany napój zyska dodatkowe walory smakowe i prozdrowotne. Opcją niby banalną, a w praktyce nierzadko zaskakująco skuteczną okazać się może także zmiana pijanej na co dzień wody na inną, bądź to różniącą się składem mineralnym bądź też – wysyconą dwutlenkiem węgla.