Letni jadłospis – o czym warto pamiętać?

Każda pora roku rządzi się odmiennymi prawami, również jeśli chodzi o aspekty kulinarne. Wysoka temperatura, słoneczna pogoda i ogólna wakacyjna atmosfera bez wątpienia oddziałują na preferencje żywieniowe – rzadziej sięgamy po ciężkie i konkretne potrawy, preferując raczej dania lekkie i orzeźwiające. Nie zawsze jednak dokonujemy słusznych i przemyślanych wyborów. O czym więc warto pamiętać komponując letnie menu, aby nie wpłynąć negatywnie na zdrowie i kondycję sportową? Jak uatrakcyjnić jadłospis, nie ryzykując przy tym przyrostu dodatkowych centymetrów w okolicach pasa?

Przeczytaj koniecznie:

Letnia zmora, czyli zatrucia pokarmowe

Wykorzystaj dostępność świeżych warzyw i owoców!

Sezon letni to czas, gdy warzywniaki i lokalne ryneczki mają naprawdę bardzo wiele do zaoferowania amatorom zdrowego odżywiania. Pomidory, brokuły, kalafior, fasolka, buraki, ziemniaki, ogórki, rzodkiewki, różnego rodzaju zieleniny i wszelkie inne warzywa po prostu smakują lepiej! Dlatego lato to optymalny czas na przygotowywanie kolorowych sałatek czy jarzynowych zup – warto o tym pomyśleć, zwłaszcza jeśli przywykliśmy do używania mrożonek czy też ograniczamy się wyłącznie do 2 czy 3 trzech ulubionych warzyw. Urozmaicenie nie tylko wpłynie pozytywnie na walory smakowe jadłospisu, ale także wzbogaci jego wartości odżywcze. Podobnie sytuacja wygląda z owocami – warto tutaj jednak wykazać się refleksem. Sezon na truskawki czy maliny łatwo przegapić, a kolejny będzie dopiero za rok… Sezonowe owoce można spożywać samodzielnie – na przykład jako deser do dań głównych lub też wartościową przekąskę. Doskonale będą się one także nadawały jako dodatek do porannej owsianki, można przy ich użyciu przygotować orzeźwiające i smakowite – smoothie. Ważne jest też aby nie zmarnować potencjału letnich owoców, dosładzając je cukrem lub słodkim syropem…

Zwróć uwagę na to co i ile pijesz

Gdy na zewnątrz temperatura wzrasta, kwestią niezwykle istotną jest zapewnienie organizmowi optymalnej ilości płynów. Odwodnienie z całą pewnością odbije się negatywnie na samopoczuciu, może powodować bóle głowy a także w niektórych wypadkach stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia. Dlatego w okresie letnim warto położyć szczególny nacisk nie tylko na ilość wypijanych napojów ale także na ich jakość. Dosładzane kolorowe napoje, soki owocowe czy napoje energetyczne nie stanowią najkorzystniejszego rozwiązania. Opcją najwłaściwszą, przyjazną zdrowiu i sylwetce będą z całą pewnością wody mineralne – wysoko i średniozmineralizowane, niegazowane lub gazowane w zależności od indywidualnych preferencji. Pomogą one także uzupełnić straty ważnych dla funkcjonowania organizmu składników mineralnych. Daleko posuniętą ostrożność warto zachować względem napojów „wyskokowych”, których latem spożywamy zdecydowanie w większych ilościach. Kolorowe drinki, słodkie wina i nielimitowane ilości piwa nasilają odkładanie tkanki tłuszczowej, negatywnie wpływają na wybory żywieniowe to jeszcze dodatkowo mogą pogłębiać stan odwodnienia…

Uważaj na produkty podwyższonego ryzyka !

O ile spożycie porcji lodów po treningu czy w ramach niedzielnego deseru nie stanowi istotnego problemu z punktu widzenia zdrowego odżywiania, o tyle urozmaicenie menu goframi z bitą śmietaną i kiełbasą z grilla, przegryzaną kajzerką może wpłynąć negatywnie na zdrowie, samopoczucie i sportową formę. Warto zatem poszukać zdrowszych alternatyw dla typowo letnich „kusicieli” – zamiast gofra z bitą śmietaną lepiej wybrać porcję owoców, sałatkę owocową czy własnego pomysłu koktajl owocowy, a wysokowydajne wyroby mięsne zamienić po prostu na mięso. Satysfakcja ze spożywania zdrowych produktów żywnościowych może skutecznie odwrócić uwagę od niezdrowych przekąsek, które w sezonie letnim są bardzo chętnie konsumowane.

Podsumowanie

Zachowanie szczególnej rozwagi podczas bilansowania letniego menu może uchronić nas przed przyrostem zbędnej tkanki tłuszczowej i pogorszeniem kondycji zdrowotnej. Lato to nie tylko czas występowania żywieniowych pokus, to także okres w którym szczególnie łatwy dostęp posiadamy do świeżych i owoców i warzyw. Zamiast zatem folgować swoim słabościom, może warto pomyśleć skoncentrowaniu się na racjonalnym wykorzystaniu sezonowych produktów żywnościowych, z których bez wysiłku przygotować można smaczne i zdrowe posiłki.