Serek wiejski, wygodny, tani, ale czy zdrowy i wartościowy?

Serek wiejski stanowi bez wątpienia atrakcyjny składnik diety, głównie ze względu na wygodę. Można je dostać niemal w każdym sklepie spożywczym, wszędzie ze sobą zabrać i zjeść w dowolnych warunkach, również w podróży czy podczas krótkiej przerwy w pracy lub w szkole. Niemniej jednak pojawiają się też głosu mówiące, że serek wiejski to produkt wysoko przetworzony, ubogi w składniki odżywcze. Czy faktycznie tak jest?

Przeczytaj koniecznie:

Zbyt niskie spożycie nabiału utrudnia odchudzanie

Serek wiejski – co to takiego?

Serek wiejski to polski odpowiednik amerykańskiego „cottage cheese” czyli - sera twarogowego, niedojrzewającego, produkowanego z mleka krowiego. Serek wiejski charakteryzuje się ziarnistą konsystencją oraz dość neutralnym smakiem. Pierwszym polskim producentem sera tego typu była OSM Piątnica, produkt „serek wiejski” został przez nią wypuszczony na rynek w roku 1992. W późniejszych latach pojawiły się inne produkty o tej samej nazwie. Dziś w sklepach znaleźć można wiele serków wiejskich różniących się nie tylko firmą, ale także wartością odżywczą, obecnością rozmaitych dodatków.

Wartość odżywcza

Serek wiejski jest przede wszystkim dość dobrym źródłem białka, którego dostarcza około 10 – 12g na 100g. Zawartość węglowodanów i tłuszczu jest niewielka i wynosi od 3 do 6g na 100g. Serek wiejski jest także obfitym źródłem sodu (ok. 400mg na 100g). Sód jest co prawda pierwiastkiem niezbędnym, ale osoby nieaktywne fizycznie i preferujące wysoko przetworzoną żywność często spożywają go zbyt dużo (sportowcy i jednostki obciążone dużym wysiłkiem – odwrotnie, sodu mają często braki). Serek wiejski dostarcza też pewnych dawek wapnia (80mg w 100g), ale nie są to ilości szczególnie wysokie (mniej niż 10% zapotrzebowania). Jeśli chodzi o witaminy, to uwagę zwraca stosunkowo wysoka zawartość kobalaminy (czyli witaminy B12), ryboflawiny (B2), niacyny (PP).

Jeść czy nie jeść?

Nie ulega wątpliwości, że patrząc przekrojowo – wartość odżywcza serków wiejskich nie jest szczególnie wysoka. Zwłaszcza na tle serów podpuszczkowych wypadają blado. Niemniej nie oznacza to, iż należy się ich wystrzegać. Serki wiejskie są dość dobrym źródłem białka, a przy okazji dostarczają pewnej dawki witamin i składników mineralnych. Najważniejsze jest jednak chyba to, że są wygodne i nie wymagają zaawansowanych metod obróbki przed spożyciem. Można je kupić w pierwszym lepszym „spożywczaku”, otworzyć jednym ruchem dłoni i po prostu – zjeść.

Podsumowanie

Serek wiejski to dość ciekawa opcja dla osób zapracowanych, zabieganych, nie mających zbyt wiele czasu na to by przygotowywać posiłki o skomplikowanych recepturach. Należy jednak mieć na uwadze, że nie należą one do produktów o szczególnie wysokiej wartości odżywczej. Opieranie na nich codziennego menu może więc nie być najkorzystniejszą opcją, co nie oznacza, że należy ich unikać.