Sześć  powodów, dla których warto jeść winogrona

Winogrona należą do owoców, które opinią smacznych, zdrowych i niezwykle wartościowych cieszą się od czasów starożytnych. Nie tylko jednak tradycyjne przekazy z czasów zamierzchłych, ale również współczesne dane potwierdzają ich pozytywny wpływ na organizm. Przeprowadzone w ostatnich latach badania naukowe wskazują, że regularna konsumpcja winogron, za sprawą obecnych w nich, bioaktywnych składników niesie za sobą przynajmniej sześć ważnych korzyści.

Przeczytaj koniecznie:

Owoce i warzywa a zakwaszenie organizmu

Powód pierwszy: winogrona to bogactwo antyoksydantów

Winogrona należą do owoców niezwykle zasobnych w substancje posiadające właściwości antyoksydacyjne. Mowa tutaj oczywiście o związkach fenolowych takich jak chociażby rezweratrol. Przeciwutleniacze wykazują unikalną zdolność do neutralizowania wolnych rodników zmniejszając tym samym negatywny wpływ stresu oksydacyjnego  na organizm i chroniąc strukturę komórek przed uszkodzeniami. Działanie antyoksydacyjne stanowi elementy profilaktyki rozwoju wielu chorób, w tym również tych naprawdę groźnych.

Powód drugi: winogrona chronią serce i układ krążenia

Jednym z pozytywnych skutków wynikających ze zwiększenia spożycia winogron i zawartych w nich polifenoli, może być obniżenie ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. Bioaktywne związki obecne w tych owocach pozytywnie wpływają na funkcje śródbłonka naczyniowego poprawiając krążenie krwi, elastyczność naczyń krwionośnych i działając antyagregacyjnie czyli zmniejszając tendencje do tworzenia zakrzepów i zatorów. Niezwykle ważny jest też fakt, iż winogronowe polifenole zmniejszają podatność lipoprotein na utlenianie.

Powód trzeci: winogrona dobre dla jelit

Badania naukowe wskazują, że bioaktywne składniki winogron korzystnie oddziałują na stan zdrowia nabłonka jelitowego. Ten pozytywny wpływ obejmuje m.in. hamowanie aktywności czynników odpowiedzialnych za rozwój zmian nowotworowych w niższych odcinkach przewodu pokarmowego W jednym z eksperymentów pozytywny efekt notowany był już przy stosunkowo niewielkich dawkach polifenoli równych ilości tych związków zawartych w niespełna jednej, małej filiżance winogron.

Powód czwarty: winogrona pozytywnie wpływają na wzrok

Regularna konsumpcja winogron prawdopodobnie może zapobiegać rozwojowi zmian zwyrodnieniowych w obrębie narządu wzroku.  Wskazują na to wyniki eksperymentów przeprowadzonych na modelu zwierzęcym. W kilku badaniach udało się zaobserwować, iż polifenole winogronowe, ze względu na swój antyoksydacyjny i przeciwzapalny potencjał chronią przed uszkodzeniami siatkówki oraz zapobiegają postępującemu wraz z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej. Działanie substancji zawartych w tych owocach uznane zostało za istotnie silniejsze, niż działanie polecanej tak często luteiny!

Powód piaty: winogrona dobre dla mózgu

Pozytywny wpływ konsumpcji winogron na funkcjonowanie układu nerwowego także powiązany jest z antyoksydacyjnymi i przeciwzapalnymi właściwościami obecnych w nich substancji takich jak wspomniany rezweratrol. Regularne i odpowiednio wysokie spożycie związków fenolowych, chroni komórki nerwowe przed nadmierną aktywnością wolnych rodników mogąc zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju tzw. chorób neurodegeneracyjnych.

Powód szósty: winogrona są niezwykle smaczne

Ważnym powodem przemawiającym na rzecz regularnej konsumpcji winogron jest też fakt, iż po prostu są smaczne. Mało kto nie lubi smaku tych owoców, a wiele osób zajadać by się mogło nimi bez opamiętania. Oczywiście umiar zawsze jest wskazany, niemniej jednak odrobina szaleństwa w konsumpcji nikomu nie zaszkodzi, a wręcz może się okazać korzystna dla zdrowia.