Kurkuma pozytywnie wpływa na kondycje mózgu

O unikalnych właściwościach niektórych przypraw w ostatnim czasie mówi i pisze się coraz więcej. Z roku na rok pojawiają się nowe wyniki badań wskazujące, iż substancje w nich zawarte pozytywnie wpływać mogą na funkcjonowanie wielu układów i narządów chroniąc przed rozwojem groźnych chorób. Jedną z przypraw o szczególnie ciekawych walorach okazuje się być kurkuma. Niedawno opublikowano kolejne intrygujące dane wskazujące, iż zawiera on związek, który w zaskakująco pozytywny sposób wpływa na kondycje mózgu.

Przeczytaj koniecznie:

Przyprawy - nieodłączny element zdrowej diety

Kurkuma – co to takiego?

Kurkuma to przyprawa zwana także "indyjskim szafranem", która używana jest od tysięcy lat tak w kuchni (jako składnik curry), jak i w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej. Otrzymywana jest z rośliny zwanej ostryżem, „spokrewnionej z imbirem, występującej naturalnie w tropikalnej części Azji. Badania naukowe przeprowadzone w ciągu minionych dwóch dekad pozwoliły odkryć i opisać wyjątkowy potencjał tej przyprawy. Okazuje się bowiem, ze jest ona źródłem substancji wykazujących silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, hepatoprotekcyjne (ochraniające komórki wątroby). Najnowsze dane pozwoliły odkryć także inne cenne walory kurkumy, za które odpowiada związek zwany tumeronem.

Jak działa tumeron?

Unikalne właściwości tumeronu polegają na tym, że – jak pokazują wyniki badań – pod jego wpływem dochodzi do namnażania i różnicowania komórek macierzystych w obrębie mózgu. Związek ten pobudza działanie unikalnych czynników biologicznych stymulujących tzw. „samonaprawę” komórek nerwowych. Wcześniej już odkryto, ze tumeron działa także przeciwzapalnie, co powiązane jest z hamowaniem przez niego aktywacji mikrogleju inicjującego inflamację. Co to w praktyce oznacza? Otóż, autorzy przeprowadzonych niedawno eksperymentów przekonują, że substancja ta może okazać się efektywnym środkiem w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera!

Wnioski

Z powyższych danych skorzystać mogą także osoby, które nie czują się z racji wieku póki co zagrożone rozwojem chorób neurodegeneracyjnych. Należy wziąć pod uwagę, że mózg starzeje się każdego dnia, a proces ten zachodzić może w różnym tempie zależnie od wielu czynników. W odpowiednich warunkach (stres, ekspozycja na działanie niektórych toksyn, niedobór snu, nadmierna konsumpcja alkoholu), proces starzenia wyraźnie przyspiesza. Oprócz dbania o odpowiedni tryb życia, warto także pomyśleć o czynnikach żywieniowych mogących pozytywnie wpływać na kondycję umysłową. Jak pokazują przytoczone dane, kurkuma okazuje się być przyprawą, która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu i jego zdolność do samo naprawy. Warto z tego skorzystać i uwzględnić ją w swojej diecie.