Herbata czarna dobra dla serca

Herbata czarna często bywa postrzegana jako nieudolna namiastka herbaty zielonej, pozbawiona większości pożądanych walorów prozdrowotnych swojego pierwowzoru. Tymczasem badania naukowe pokazują, że i ona zawiera związki o pozytywnym wpływie na organizm ludzki, a regularna jej konsumpcja niesie za sobą szereg korzyści. Jednym z walorów czarnej herbaty jest pozytywny wpływ na układ krążenia.

Przeczytaj koniecznie:

Czarna herbata. Niedoceniana, a obowiązkowa pozycja zdrowej diety

Konsumpcja herbaty a ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych

Przeprowadzone do tej pory badania naukowe wskazują, iż osoby regularnie pijące herbatę cieszą się lepsza kondycją układu krążenia niż jednostki, które stronią od tego napoju. Częstotliwość występowania przypadłości takich jak miażdżyca i nadciśnienie jest u herbacianych smakoszy statystycznie niższa, co związane jest z obecnością w naparze bioaktywnych związków chemicznych o właściwościach antyoksydacyjnych. Chronią one komórki nabłonka naczyniowego przed negatywnym wpływem wolnych rodników oraz tłumią procesy zapalne w jego obrębie co sprzyja utrzymaniu pożądanej elastyczności naczyń i hamuje rozwój blaszki miażdżycowej. To jednak nie wszystkie walory czarnej herbaty.

Konsumpcja herbaty u osób ze zdiagnozowanymi chorobami układu krążenia

Badania naukowe wskazują, że bioaktywne składniki herbaty fermentowanej nie tylko pomagają zmniejszać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, ale dodatkowo też wspierają stan zdrowia osób ze zdiagnozowanymi przypadłościami takimi jak miażdżyca czy nadciśnienie. Efekt ten powiązany jest z wpływem na gospodarkę lipidową: dane źródłowe sugerują, iż regularna konsumpcja herbaty pozytywnie wpływa na poziom „dobrego” cholesterolu (czyli lipoprptein o wysokiej gęstości, w skrócie HDL), obniżając przy tym poziom „złego cholesterolu” (lipoprotein o niskiej gęstości, czyli LDL).

Niektórzy specjaliści wskazują także, iż pozytywny wpływ herbaty na stan układu krążenia u osób z chorobami sercowo-naczyniowymi może być powiązany z oddziaływaniem przeciwutleniaczy w niej zawartych na wydzielanie adiponektyny. Adiponektyna jest hormonem wydzielanym przez tkankę tłuszczową. Wzrost jej poziomu może być czynnikiem „ochronnym”, istnieją dane, które pokazują że pozytywnie wpływa ona na kondycję sercowo-naczyniowa i na wrażliwość insulinową. Ta zależność jednak wymaga głębszych badań.

Podsumowanie

Herbata czarna podobnie jak herbata zielona posiada szereg interesujących właściwości. Jedną z korzyści wynikających z regularnej jej konsumpcji jest poprawa kondycji układu krążenia co przekładać się może z jednej strony na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób sercowo naczyniowych, a z drugiej – u osób nimi dotkniętych – skutkować może spowolnieniem ich progresu. Należy jednak pamiętać, że nadmierna konsumpcja herbaty ma też swoje wady. Związki w niej zawarte hamują przyswajanie składników mineralnych takich jak żelazo.