Czy kobieta w ciąży może pić kawę?

Ostatnia dekada to czas, w którym kawa z bezwartościowej używki stała się napojem o walorach wręcz prozdrowotnych. Wszystko to za sprawą intensywnych badań naukowych, które konsekwentnie wykazywały, iż regularna jej konsumpcja nie tylko nie niesie za sobą zagrożenia dla zdrowia, ale wręcz może sprzyjać jego poprawie zmniejszając ryzyko rozwoju wielu chorób. W związku z tym nasuwa się pytanie, jak wygląda kwestia picia kawy w przypadku kobiet w ciąży? Czy zalecenie by kobiety ciężarne unikały picia tego napoju jest w świetle najnowszej wiedzy nadal aktualne?

Przeczytaj koniecznie:

Czy kawa jest zdrowa?

Jakie korzyści niesie za sobą regularna konsumpcja kawy?

Kawa oprócz tego, że jest źródłem substancji (metyloksantyn) o działaniu pobudzającym, dostarcza także bioaktywnych związków (polifenoli), które wykazują potencjał antyoksydacyjny i przeciwzapalny. Polifenole dodatkowo zmniejszają również potencjalnie niekorzystny wpływ kofeiny na organizm, np. zapobiegając wywołanej jej spożyciem utracie insulinowrażliwości. Wyniki najnowszych badań wskazują, iż regularne picie kawy zmniejsza szansę zachorowania na cukrzycę typu II, a także obniża ryzyko rozwoju chorób serca i wybranych form typy nowotworów.

Dlaczego konsumpcję kawy odradza się kobietom w ciąży?

Zalecenie by kobiety w ciąży unikały konsumpcji kawy związane jest z obecnością w niej kofeiny. Substancja ta oprócz tego, że wykazuje właściwości pobudzające i termogenne, dodatkowo posiada kilka innych niepożądanych właściwości. Istnieją przesłanki by uważać, że wysokie spożycie tego alkaloidu zwiększa ryzyko poronienia. Zaobserwowano także, iż dzieci kobiet pijących duże ilości kawy wyróżniają się niższą masą urodzeniową. Niektóre źródła wskazują także na możliwość wzrostu ryzyka wystąpienia „nagłej śmierci łóżeczkowej” u potomstwa matek mających słabość do kawy. Powyższe dane mają dość dobre uzasadnienie i stanowią wystarczający powód by w przypadku kobiet w ciąży kawę traktować jako napój wysokiego ryzyka.

Czy w przypadku kobiet w ciąży istnieje bezpieczna dawka kofeiny?

Jak łatwo wywnioskować z przedstawionych tutaj informacji, kobiety będące w „stanie błogosławionym” powinny zachować ostrożność w konsumpcji kawy, jak i innych napojów i preparatów zawierających kofeinę. Nie oznacza to jednak, że konieczna jest całkowita ich eliminacja z menu. Dane źródłowe wskazują, iż dzienna bezpieczna dawka kofeiny w przypadku ciąży wynosi 200mg. Pewna część ekspertów na wszelki wypadek zaleca zmniejszenie jej ilości o połowę. Biorąc pod uwagę, iż jedna średniej mocy kawa dostarcza około 100mg tego alkaloidu, to właśnie taką jej ilość uznać można za niegroźną.

Podsumowanie

Na podstawie dostępnych danych  można powiedzieć, że w okresie ciąży picie jednej kawy dziennie nie niesie za sobą żadnego zagrożenia dla rozwijającego się płodu. Należy jednak mieć na uwadze, że zalecenie to jest zasadne wtedy tylko gdy nie dostarczamy kofeiny z innych źródeł takich chociażby jak napoje energetyczne, a także – herbata i czekolada. Zarówno czarna jak zielona herbata dostarczają całkiem sporej dawki kofeiny ( zwanej w tym wypadku teiną) mogącej niekiedy przekraczać 50mg na filiżankę (lub kubek). Czekolada zawiera jej znacznie mniej, ale panie mające skłonność do zajadania się tym smakołykiem mogą dostarczyć nawet 30 – 40mg kofeiny poprzez skonsumowanie całej tabliczki.