Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia

Jak usmażyć mięso?

Jak usmażyć mięso?
W poprzednim artykule wypunktowałem siedem najczęstszych blędów popełnianych w trakcie smażenia potraw. W niniejszym poradniku rozwinę lekko temat o aspekty praktyczne wskazując jak należy smażyć mięso by było smaczne, zdrowe i wartościowe. Chociaż proces ten nie należy do skomplikowanych i trudnych, to fakty są takie, że wiele osób smaży w sposób niewłaściwy, czego skutkiem są dania nie koniecznie najwyższej jakości.

Wybór patelni

Posiadanie jednej tylko patelni w arsenale kuchennym to opcja stosunkowo słaba. Warto mieć przynajmniej dwa lub trzy tego typu narzędzia kuchenne, po to by móc dopasować je do rodzaju, a przynajmniej wielkości (objętości) smażonych potraw. Przykładowo jedną z ważnych zasad jest smażenie na całej powierzchni patelni. Jeśli więc chcemy poddać obróbce jedynie mały kawałek mięsa, to nie wolno używać naczynia o półmetrowej średnicy. Analogicznie też w sytuacji w której smażymy mięso dla siedmioosobowej rodziny, nie należy męczyć się piętrowo z małą „pateleńką”, bo smażenie trwać będzie w nieskończoność.

Wybór tłuszczu

Do smażenia używać należy tłuszczów odpowiedniej jakości, ubogich w kwasy wielonienasycone i zarazem zasobnych w kwasy nasycone i jednonienasycone. Znakomicie tutaj sprawdzają się: masło klarowane, smalec i oleje: kokosowy, rzepakowy i oliwa z oliwek. Ze względu na walory smakowe zazwyczaj najlepiej z mięsem komponuje się masło. Olej kokosowy nierafinowany ma dość charakterystyczny smak i choć z niektórym typem potraw harmonizuje idealnie, to są od tej zasady liczne wyjątki. Najbardziej neutralne w smaku są oleje rafinowane:  rzepakowy i kokosowy. Warto wiedzieć, że do głębokiego i długotrwałego smażenia nadaje się tylko ten ostatni.

Smażenie w praktyce

Jeśli mamy już wybrana patelnię i dobry rodzaj tłuszczu możemy przejść do smażenia docelowego. Proces jest stosunkowo prosty, ale opiera się na kilku elementarnych zasadach. Po pierwsze najpierw należy rozgrzać patelnię i olej, a dopiero później umieścić na nich mięso. Kiedy to zrobimy, smażymy je od 1 do 3 minut, a następnie przewracamy na drugą stronę. W tym momencie należy zmniejszyć nieco płomień. Po kolejnych 1 - 3 minutach przewracamy na mięso jeszcze raz na stronę pierwszą i smażymy już krócej niż poprzednio.

Mięso obrócić można na patelni jeszcze tak z 2 lub 3 razy pilnując by jedna jego strona nie miała kontaktu z patelnią dłużej niż 3 minuty. Smażenie z kilku stron sprawia, że mięso jest smaczne, kruche i soczyste oraz – co najważniejsze – nieprzypalone i tym samym zdrowsze.

Podsumowanie

Pomimo, iż smażenie nie jest szczególnie skomplikowana metoda obróbki termicznej żywności, to rządzi się swoimi prawami, o których należy pamiętać, zwłaszcza w przypadku przygotowywania mięsa. Wybór odpowiedniej patelni, właściwego rodzaju tłuszczu oraz staranne obchodzenie się z poddawaną działaniu wysokiej temperatury potrawą pozwolą przygotować danie nie tylko smaczne, ale i zdrowe oraz wartościowe.

 

W artykule mówimy o: Zdrowie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę