Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Dlaczego warto włączyć jabłka do diety odchudzającej? 3 powody

Jabłka bez wątpienia należą do najchętniej jadanych przez nas owoców. Wynika to z tego, iż są smaczne, tanie i ogólnodostępne przez cały rok. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, iż jabłka posiadają kilka innych zalet, przez które znakomicie nadają się jako integralny składnik diety odchudzającej. O jakich właściwościach mowa?

Jabłka znakomicie sycą

Chociaż wydawać się to może mało prawdopodobne, to fakty są takie, iż jabłka znakomicie zmniejszają łaknienie. Ich właściwości sycące związane są z jednej strony z niskiej gęstości energetycznej, a z drugiej z obecności błonnika i związków fenolowych. Na tle wielu innych pokarmów jabłka wypadają pod tym względem fenomenalnie. Dodanie ich do posiłków czy uwzględnienie jako szybkiej przekąski między posiłkami pomaga obniżyć dobowe spożycie energii.

Jabłka to znakomity substytut słodyczy

Nie ulega wątpliwości, że słabość do słodyczy może negatywnie wpłynąć na masę i skład ciała. Pomimo, iż wszyscy zdają sobie z tego sprawę, nie każdy potrafi w praktyce zachować pożądaną abstynencję. Słodkości mają to do siebie, że uzależniają i trudno ich sobie odmówić. Okazuje się, że jabłka mogą stanowić substytut wyrobów cukierniczych. Ze względu na swoje walory smakowe mogą pomóc oszukać organizm w chwili ataku ochoty na słodkie. W przeciwieństwie do słodyczy jednak jabłka są niskokaloryczne i dostarczają cennych dla zdrowia składników takich jak chociażby potas czy związki fenolowe.

Pozytywny wpływ jabłek na sylwetkę potwierdzają wyniki badań naukowych

Oprócz przesłanek „teoretycznych” istnieją także dowody „praktyczne” wskazujące, iż konsumpcja jabłek wspomagać może redukcję tkanki tłuszczowej. Odchudzające właściwości jabłek znalazły potwierdzenie w badaniach naukowych. Warto wziąć pod uwagę chociażby eksperyment przeprowadzony przez brazylijskich naukowców na grupie pań z nadwagą. Polegał on na włączeniu do codziennej diety wspomnianych owoców. Wśród uczestniczek, które spożywały trzy razy dziennie porcję jabłek przez okres 12 tygodni, odnotowano średnią utratę masy wynoszącą 1,2 kg. Niby nie jest to przełomowa zmiana, ale biorąc pod uwagę, iż badane kobiety nie zmieniły swoich dotychczasowych nawyków żywieniowych – robi wrażenie.

Podsumowanie

Jabłka znakomicie nadają się jako składnik diety odchudzającej. Związane jest to z tym, iż znakomicie sycą i doskonale zaspokajają apetyt na słodycze, a ich pozytywny wpływ na sylwetkę potwierdzony został w badaniach naukowych.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.