Ekstrakt z karczocha w profilaktyce miażdżycy

Ekstrakt z karczocha jest popularnym składnikiem suplementów wspomagających prace wątroby. W praktyce jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że pozytywny wpływ na funkcjonowanie tego narządu wywierają jedynie duże jego dawki. Co ciekawe, rzadko kiedy wspomina się o innych właściwościach tego komponentu. Otóż istnieją dowody na to, że suplementacja ekstraktem z karczocha może pozytywnie wpływać na gospodarkę lipidową zmniejszając potencjalne ryzyko rozwoju miażdżycy.

Przeczytaj koniecznie:

Cholesterol, stres oksydacyjny i miażdżyca

Kilka słów wstępu na temat karczocha

Karczoch zwyczajny jest rośliną, o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Mimo to jednak w naszej rodzimej kuchni nie znalazł zasłużonego miejsca, a szkoda, bo oprócz walorów smakowych, posiada też ciekawe właściwości prozdrowotne. Karczoch jest źródłem rozmaitych substancji bioaktywnych takich jak kwasy kawoilochinowe, (np. cynaryny), a także glikozydy seskwiterpenowe i inne z grupy flawonoidów takich jak intensywnie ostatnio badana luteolina.

Karczoch a badania naukowe

Przeprowadzone w ostatnich latach badania (w tym także eksperymenty kliniczne z udziałem ludzi), pokazały, że związki takie jak cynaryna i luteolina mogą w sposób pożądany wpływać na gospodarkę lipidową. W wyniku ich działania dochodzi do istotnego obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, co powiązane jest ze spadkiem poziomu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Już sam ten fakt sprawia, że w świetle przyjętych kryteriów diagnostycznych, suplementacja ekstraktami z karczocha może stanowić element profilaktyki rozwoju chorób układu krążenia. To jednak nie wszystko.

Dane naukowe wskazują, że bioaktywne składniki karczocha zmniejszają podatność lipoprotein na utlenianie. To właśnie utlenione lipoproteiny krążące we krwi stanowią największe zagrożenie dla naszego zdrowia, zwłaszcza – lipoproteiny o niskiej gęstości. Proces ich oksydacji stanowi jeden z kluczowych etapów powstawania blaszki miażdżycowej, która „zatyka” naczynia krwionośne i tętnice.

Nie bez znaczenia jest też potencjał przeciwzapalny substancji obecnych w karczochu. Proces inflamacji (przewlekłego zapalenia), także leży u podstaw rozwoju miażdżycy tętnic obwodowych, jak i wielu innych groźnych chorób. Przedmiotem badań jest też przeciwnowotworowa aktywność luteoliny i cynaryny.

Podsumowanie

Istnieją przesłanki ku temu by zakładać, że karczoch zarówno w postaci świeżej, jak w formie skoncentrowanych ekstraktów, posiada właściwości przeciwmiażdżycowe. Fakt ten powinien mieć szczególne znaczenie dla osób zagrożonych rozwojem tej choroby – np. wszystkich borykających się z otyłością bądź cukrzycą.