Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Cholesterol, stres oksydacyjny i miażdżyca

Cholesterol, stres oksydacyjny i miażdżyca
Miażdżyca to proces chorobowy prowadzący do zwężenia światłą naczyń krwionośnych i ograniczenia ich drożności. W wypadku całkowitego zablokowania przepływu krwi dochodzi do zawału mięśnia sercowego, który może zakończyć się śmiercią. Na miażdżycę pracuje się latami. Dokładny, chronologiczny, przyczynowo-skutkowy ciąg zdarzeń doprowadzający do powstania tzw. płytki miażdżycowej jest dość złożony i związane jest z nim wiele kontrowersji.

Ogólnie przyjmuje się, że jednym z kluczowych czynników wpływających na ryzyko wystąpienia choroby jest sposób odżywiania.

Gdyby zrobić ankietę i zapytać w niej przypadkowych osób, jaki składnik diety najbardziej kojarzy się z miażdżycą, zdecydowana większość odpowiedzi zapewne dotyczyłaby cholesterolu. Faktycznie cholesterol jest w pewien sposób związany z procesem powstawania blaszki miażdżycowej, ale nie koniecznie ten zawarty w pożywieniu. Zdecydowanie większe znaczenie ma cholesterol wewnątrzustrojowy.  Za kluczowy uznaje się ostatnio stosunek poszczególny frakcji lipoproteinowych zajmujących się jego transportem, które potocznie nazywane są „dobrym cholesterolem” – HDL i „złym cholesterolem” – LDL.

 Wielu badaczy uważa, że negatywny wpływ LDL związany jest z jego skłonnością do ulegania procesowi oksydacji inicjowanej przez aktywność wolnych rodników. Frakcja ta oprócz cholesterolu  zawiera także zawarte fosfolipidach, estrach i triacyloglicerolach reszty nienasyconych kwasów tłuszczowych bardzo podatne na utlenianie. Reaktywne produkty peroksydacji lipidów sprawiają, że lipoproteina ulega pewnym przeobrażeniom i nie jest rozpoznawana przez receptor LDL (apoB/E), zmodyfikowaniu ulega białkowa część LDL - apolipoproteina B-100, która pobudza następnie tzw. receptor zmiatający (scavenger receptor).  Pomijając kaskadę biochemicznych reakcji można powiedzieć, że sytuacja ta prowadzi do niekontrolowanego napływu zmodyfikowanego LDL do ścian naczyń. Jest to jeden z istotnych etapów powstawania miażdżycy.

W związku z powyższym uznać należy, że aktywność wolnych rodników związana jest powstawaniem blaszki miażdżycowej. Nie tyle więc sam „zły cholesterol”, czyli lipoproteina o niskiej gęstości, stanowi bezpośredni czynnik ryzyka wystąpienia tej choroby, co jego utleniona postać zaburzająca przebieg procesów regulacyjnych i ochronnych. Jaki możemy wyciągnąć z tego wniosek praktyczny?  Komponując dietę warto zadbać o odpowiednią podaż pokarmów bogatych w naturalne przeciwutleniacze, uwzględniając w niej świeże owoce oraz świeże i gotowane warzywa. W ten sposób wspomóc można zdolności antyoksydacyjne organizmu i zmniejszyć ryzyko powstawania zmian miażdżycowych. 

W artykule mówimy o: Zdrowie