Sposób myślenia o diecie wpływa na jej efektywność

Jeżeli w ciągu ostatnich kilku miesięcy lub lat obserwujesz u siebie systematyczny przyrost masy ciała, przerywany przez rozmaite diety „cud” i inne żywieniowe wynalazki dające jedynie doraźny efekt odchudzający, powinnaś uważnie zapoznać się z treścią artykułów, w których omawiam skuteczne i proste sposoby na to by spożywanie smacznych posiłków nie kończyło się dodatkowymi kilogramami.

Dobra dieta to nie tylko sposób odżywiania powodujący redukcję namiaru kilogramów, dobra dieta to także sposób odżywiania zapewniający prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zapobiegający przyrostowi masy ciała.

Na początku  należy zdać sobie sprawę, że szybkie efekty nie są satysfakcjonujące i nie należy na nich koncentrować swojej uwagi. - Jak to? Przecież utrata 7kg w ciągu 3 dni to marzenie niejednej kobiety. Stosowanie zabiegów żywieniowych ukierunkowanych na błyskawiczny efekt odchudzający można porównać do wysokooprocentowanych, lichwiarskich, szybkich pożyczek, które koniec końców sprawiają, że jesteśmy „biedniejsi”. Spłacić bowiem trzeba wielokrotnie nieraz więcej niż się pożyczyło. W wypadku pół-głodówek i diet eliminacyjnych sytuacja wygląda podobnie, tylko że tutaj „odrabiamy” zdecydowanie więcej kilogramów niż udało nam się stracić. Wiele osób chciałby zarobić dodatkowe kilka tysięcy w trzy dni, ale to że szybka pożyczka nie jest najlepszym sposobem by się wzbogacić nie budzi raczej wątpliwości. Tymczasem w przypadku diet odchudzających taka zależność wielu osobom umyka…

Najlepiej byłoby w ogóle nie doprowadzać do stanu, który wymaga daleko idących restrykcji żywieniowych ukierunkowanych na utratę masy ciała. Pewne wahania w ilości spożywanych kalorii oczywiście nie są niczym złym, jednak naprzemienne przejadanie się i głodzenie może przynieść sporo szkód i pogłębić problem, drastyczne restrykcje kaloryczne generują potrzebę kompensacji „ z nawiązką”. I takie stany wilczego głodu występujące po zastosowaniu diety są naprawdę trudne do opanowania. Mało tego, często to one stanowią główną przyczynę spożywania nadmiaru kalorii, co doprowadza do przyrostu masy ciała. Można więc powiedzieć, że im mniej gwałtowne są zmiany w naszej diecie, tym większa jest szansa na konsekwentne ich utrzymanie. Wszystkie modyfikacje musisz więc wprowadzać powoli i umiejętnie. Uwierz, że jest możliwe takie zaprojektowanie jadłospisu, by z jednej strony przyczyniał się do regulacji masy i składu ciała, z drugiej  strony natomiast nie był szczególnie kłopotliwy w realizacji.

Jak wcześniej wspomniałem, wiele zależy od sposobu myślenia i tego czemu poświęcasz swoją uwagę. Spróbuj zmienić percepcję i zamiast traktować „dietę” jako sezonowy zbiór przykazów i zakazów pozwalających w ciągu kilku czy kilkunastu dni obniżyć masę ciała, potraktują ją jako pożądany przez Ciebie styl życia. Dieta powinna mieć charakter dynamiczny, czyli musi nadążać za Twoimi potrzebami, nie może w niej brakować żadnego niezbędnego składnika pokarmowego, bo nigdy nie będzie zdrowa. Powinny się w niej znaleźć produkty z różnych grupo żywności, zarówno te zawierające białko, jak i te będące głównie źródłem zdrowych tłuszczy i dobrych węglowodanów. Warzywa i owoce również stanowią nieodłączny element jadłospisu. . Dbając o dobrą jakość potraw ,bazując na pełnowartościowej, niskoprzetworzonej żywności, sprawisz że wyregulowaniu ulegną mechanizmy odpowiedzialne za głód i apetyt .

Dieta musi zaspokajać również twoje kulinarne potrzeby, bo inaczej jedzenie nie będzie sprawiać Ci przyjemności. Powinnaś pamiętać o tym, aby potrawy były smaczne. Wbrew pozorom cukier i smażone tłuszcze niekoniecznie stanowią nieodłączny element przyjaznych smakowo pokarmów. Kładąc odpowiedni nacisk na smakowitość, nie będziesz szukać pocieszenia w cukierniach, restauracjach czy barach szybkiej obsługi  i staniesz się bardziej odporna na rozmaite kulinarne pokusy, do których przesadna skłonność niezaprzeczalnie przyczynia się do pogorszenia estetyki sylwetki.

Komponowanie jadłospisu jest sztuką, która polega na umiejętności zachowania równowagi pomiędzy zdrowotnością i smakowitością potraw, a także sztuką zachowania umiaru w ilości spożywanych pokarmów. Można powiedzieć, że ten kto zdobędzie umiejętność pozwalającą zachować umiar i równowagę  w jedzeniu, może nazywać się  artystą. Czy to jednak oznacza, że umiejętność tą opanować mogą jedynie wybitnie uzdolnione jednostki? Niekoniecznie. Umiejętność ta zarezerwowana jest dla tych, którzy skłonni są zmienić swój sposób myślenia na temat diety, bo „wszystko zaczyna się w głowie”. Zachęcam więc do pogłębiania wiedzy i regularnego przeglądania artykułów zamieszczanych w naszym serwisie.