Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Gotowanie – przykry obowiązek czy przyjemność?

Gotowanie – przykry obowiązek czy przyjemność?

Tadeusz Sowiński

Osoby dbające o zdrowie i prowadzące aktywny tryb życia spędzają w kuchni niemało czasu. W natłoku codziennych obowiązków, gotowanie bywa jednak często traktowane jako konieczność, nie zawsze najprzyjemniejszą. Zmieniając swoje podejście do wszelakich kuchennych zabiegów na bardziej pozytywne może wiązać się z wieloma korzyściami, niekoniecznie związanymi wyłącznie z estetyką sylwetki i kondycją zdrowotną.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Gotowanie - korzyści i trudności

Zasadnicza zaleta związana z samodzielnym przygotowywaniem posiłków to posiadanie pełnej kontroli nad jakością i ilością spożywanego pokarmu. Czas spędzony w kuchni i doskonalenie swego kulinarnego warsztatu umożliwiają efektywną pracę nad estetyką sylwetki i poprawę zdrowia. Poza tym, przygotowując potrawy samodzielnie można wychodzić naprzeciw sowim kulinarnym i smakowym preferencjom. Gotowanie wymaga jednak dobrej organizacji pracy i nakładów czasowych, co niejednokrotnie przysparza osobom zabieganym sporo problemów. Jak wiadomo, przyrządzanie posiłków to nie tylko spędzanie czasu przy garnkach i kuchennych urządzeniach – to także konieczność zrobienia i zaplanowania zakupów, a także zmywanie i sprzątanie. Na kwestie związane z gotowaniem można również spojrzeć w sposób mniej praktyczny – przyrządzanie posiłków może mieć także walory niezwiązane wyłącznie z pracą nad estetyką sylwetki.

Gotowanie a zdrowie psychiczne

Faktem jest, iż nie sposób dbać należycie o kondycję psychiczną bez właściwego sposobu odżywiania. Nadmiar przetworzonej żywności bogatej w puste kalorię a deficyt wartościowych składników odżywczych negatywnie odbijają się negatywnie na samopoczuciu oraz zdolności do radzenia sobie ze skutkami stresu. Gotując samodzielnie – zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania ryzyko niedożywienia i związanych z nim konsekwencji zdrowotnych znacznie maleje. Na tym jednak terapeutyczny wymiar gotowania się nie kończy. Spędzanie czasu w kuchennym zaciszu, pobudza zmysły i twórcze myślenie, rozwija świadomość sensoryczną, pomaga łagodzić przykre skutki stresu, odpręża i relaksuje. Specjaliści uważają także, iż gotowanie może pozytywnie wpływać na pamięć, rozwija umiejętność zarządzania czasem i organizowania pracy własnej. Co ciekawe, na szczególną uwagę zasługują korzyści związane z gotowaniem wspólnie z innymi osobami – partnerem lub przyjaciółmi. Współpraca przy przygotowywaniu posiłków a następnie ich konsumpcja wpływa pozytywnie na społeczne umiejętności, np. komunikację czy zdolność dzielenia obowiązków.

Podsumowanie

Osoby, dla których gotowanie wiąże się z odczuwaniem przyjemności, mogą czerpać z tej czynności sporo korzyści. I to nie tylko związanych z poprawą zdrowia czy estetyki sylwetki. Okazuje się, iż spędzanie czasu w kuchni może mieć znaczenie terapeutyczne dla zszarganych nerwów i kiepskiego samopoczucia. Dodatkowo gotowanie zbliża – dlatego warto przygotowywać posiłki z bliskim osobami.