Gotowanie – przykry obowiązek czy przyjemność?

Osoby dbające o zdrowie i prowadzące aktywny tryb życia spędzają w kuchni niemało czasu. W natłoku codziennych obowiązków, gotowanie bywa jednak często traktowane jako konieczność, nie zawsze najprzyjemniejszą. Zmieniając swoje podejście do wszelakich kuchennych zabiegów na bardziej pozytywne może wiązać się z wieloma korzyściami, niekoniecznie związanymi wyłącznie z estetyką sylwetki i kondycją zdrowotną.

Przeczytaj koniecznie:

Dlaczego jedzenie powinno być smaczne?

Gotowanie - korzyści i trudności

Zasadnicza zaleta związana z samodzielnym przygotowywaniem posiłków to posiadanie pełnej kontroli nad jakością i ilością spożywanego pokarmu. Czas spędzony w kuchni i doskonalenie swego kulinarnego warsztatu umożliwiają efektywną pracę nad estetyką sylwetki i poprawę zdrowia. Poza tym, przygotowując potrawy samodzielnie można wychodzić naprzeciw sowim kulinarnym i smakowym preferencjom. Gotowanie wymaga jednak dobrej organizacji pracy i nakładów czasowych, co niejednokrotnie przysparza osobom zabieganym sporo problemów. Jak wiadomo, przyrządzanie posiłków to nie tylko spędzanie czasu przy garnkach i kuchennych urządzeniach – to także konieczność zrobienia i zaplanowania zakupów, a także zmywanie i sprzątanie. Na kwestie związane z gotowaniem można również spojrzeć w sposób mniej praktyczny – przyrządzanie posiłków może mieć także walory niezwiązane wyłącznie z pracą nad estetyką sylwetki.

Gotowanie a zdrowie psychiczne

Faktem jest, iż nie sposób dbać należycie o kondycję psychiczną bez właściwego sposobu odżywiania. Nadmiar przetworzonej żywności bogatej w puste kalorię a deficyt wartościowych składników odżywczych negatywnie odbijają się negatywnie na samopoczuciu oraz zdolności do radzenia sobie ze skutkami stresu. Gotując samodzielnie – zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania ryzyko niedożywienia i związanych z nim konsekwencji zdrowotnych znacznie maleje. Na tym jednak terapeutyczny wymiar gotowania się nie kończy. Spędzanie czasu w kuchennym zaciszu, pobudza zmysły i twórcze myślenie, rozwija świadomość sensoryczną, pomaga łagodzić przykre skutki stresu, odpręża i relaksuje. Specjaliści uważają także, iż gotowanie może pozytywnie wpływać na pamięć, rozwija umiejętność zarządzania czasem i organizowania pracy własnej. Co ciekawe, na szczególną uwagę zasługują korzyści związane z gotowaniem wspólnie z innymi osobami – partnerem lub przyjaciółmi. Współpraca przy przygotowywaniu posiłków a następnie ich konsumpcja wpływa pozytywnie na społeczne umiejętności, np. komunikację czy zdolność dzielenia obowiązków.

Podsumowanie

Osoby, dla których gotowanie wiąże się z odczuwaniem przyjemności, mogą czerpać z tej czynności sporo korzyści. I to nie tylko związanych z poprawą zdrowia czy estetyki sylwetki. Okazuje się, iż spędzanie czasu w kuchni może mieć znaczenie terapeutyczne dla zszarganych nerwów i kiepskiego samopoczucia. Dodatkowo gotowanie zbliża – dlatego warto przygotowywać posiłki z bliskim osobami.