Antynowotworowe właściwości orzechów włoskich

Orzechy włoskie bez wątpienia należą do wysokokalorycznych pokarmów. Stąd też wiele osób stara się ich unikać, by nie doprowadzić do przyrostu tkanki tłuszczowej i do pogorszenia stanu zdrowia. Okazuje się, że takie podejście nie jest specjalnie uzasadnione. Orzechy włoskie posiadają szereg ciekawych walorów prozdrowotnych. Ostatnio opublikowane badania sugerują, że zawarte w nich substancje działają antynowotworowo!

Przeczytaj koniecznie:

Rola czynników żywieniowych w rozwoju chorób nowotworowych

Wartość odżywcza orzechów włoskich

O orzechach włoskich można powiedzieć wiele dobrego, ale na pewno nie to, że są niskokaloryczne – w 100g dostarczają bowiem około 650 kcal. Kiedy przyjrzymy im się bliżej jednak okaże się, że towarzyszy im szereg prozdrowotnych substancji. W 100g orzechów jest aż 60g tłuszczu, z czego znaczną część stanowią kwasy wielonienasycone, przy czym proporcja kwasów omega 3 do omega 6 mieści się w pożądanym przedziale i wynosi 1 do 5. Dodatkowo, orzechy dostarczają też około 16g białka, 10 – 12g węglowodanów oraz około 6- 7g błonnika. W orzechach włoskich zawarte są też spore dawki magnezu, wapnia, żelaza, cynku, manganu i miedzi oraz pirydoksyny, tiaminy, a także witaminy E (choć tej mogłoby być więcej biorąc pod uwagę zawartość kwasów polienowych). Unikalną cechą orzechów włoskich jest niezwykle wysoka zawartość przeciwutleniaczy z grupy polifenoli, o bardzo wysokim potencjale antyoksydacyjnym (ocenianym nie tylko „w probówce”, ale także w badaniach z udziałem ludzi, w odniesieniu do wpływu na procesy oksydacji w obrębie lipoprotein LDL i HDL). To głównie z obecności owych polifenoli (oraz kwasu alfa linolenowego), wynikają głównie prozdrowotne właściwości orzechów włoskich.

Orzechy włoskie a nowotwory

Już kilka lat temu naukowcy z University School of Medicine w Huntington zwrócili uwagę na fakt, iż regularna konsumpcja orzechów włoskich może mieć duże znaczenie w obniżaniu ryzyka rozwoju raka piersi. Badacze oszacowali, że już dwie niewielkie garście tychże orzechów znacznie minimalizują szansę na wystąpienie tej formy nowotworu. Dzieje się tak ze względu na zawartość prozdrowotnych kwasów tłuszczowych (głównie kwasu alfa-linolenowego zaliczanego do rodziny omega 3), fitosteroli oraz opisanych już pokrótce przeze mnie związków o charakterze antyoksydacyjnym zaliczanych do polifenoli.

Kilka dni temu pojawiły się jednak kolejne doniesienia dotyczące przeciwnowotworowych właściwości orzechów włoskich. Badacze z Harvardzkiej Szkoły Medycznej dokonali wnikliwych obserwacji podczas prowadzonych przez siebie eksperymentów z zastosowaniem orzechów włoskich. Naukowcy odkryli, że substancje z orzechów włoskich wywołują zmiany w obrębie unikalnych, jednoniciowych cząstek RNA zwanych mikroRNA, które odpowiadają za ekspresję wielu genów, i które zdaniem autorów mogą stanowić marker ryzyka rozwoju niektórych form nowotworów. Badacze przeprowadzili randomizowany eksperymentach, w ramach którego podawano myszom bądź to pięć i pół grama orzechów włoskich bądź też paszę o podobnej wartości energetycznej – bez udziału wspomnianego dodatku. Okazało się, że po trzech i pół tygodnia u zwierząt karmionych orzechami doszło do korzystnych zmian w obrębie mikroRNA w nowotworowych zmienionych komórkach, co objawiało się zmniejszeniem nasilenia stanu zapalnego, neowaskularyzacji oraz ich namnażanie. Naukowcy sądzą, że za pozytywne efekty odpowiada obecny w orzechach kwas alfa linolenowy. Im większe było jego nagromadzenie w komórkach nowotworowych tym mniej skłonne były one do wzrostu.

Komentarz

Zaobserwowane i przytoczone powyżej zależności wymagają szerzej zakrojonych badań, niemniej są intrygujące zwłaszcza, że to nie jedyne dane wskazujące na przeciwnowotworowe właściwości orzechów włoskich. Warto pomyśleć o włączeniu tychże orzechów do swojej diety.