Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Jak poprawić smakowitość posiłków?

Jak poprawić smakowitość posiłków?

Tadeusz Sowiński

Jednym z częstych problemów związanych z przestrzeganiem zasad zdrowego odżywiania jest to, iż spożywane pokarmy i potrawy po prostu z czasem się nudzą i instynktownie poszukujemy odmiany. Marazm na talerzu bywa niebezpieczny, bo może doprowadzić do niekontrolowanego objadania się niskojakościowym i łatwo dostępnym „śmieciowym” jedzeniem. Co zatem można zrobić, aby urozmaicić i uatrakcyjnić posiłki przygotowywane zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania? O czym należy pamiętać?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę


Po trzecie: sięgaj po produkty sezonowe!

Wraz ze zmieniającymi się porami roku, asortyment i dostępność warzyw i owoców ulega zmianom, za którymi warto podążać. Nie można przegapić sezonu truskawkowego, brzoskwiniowego, ogórkowego, grzybowego, śliwkowego, etc. Z udziałem sezonowych produktów warto modyfikować dania główne, przekąski i desery. Do przyrządzania tych ostatnich szczególnie zachęcam – zwłaszcza z udziałem owoców jagodowych.

Po czwarte: urozmaicaj teksturę posiłków!

Tekstura żywności jest parametrem nie odnoszącym się bezpośrednio do smaku, określana jest jednak jako parametr sensoryczny, czyli taki który można przeanalizować dzięki zmysłom. I tak pokarmy mogą być gładkie, chrupiące, twarde, gumowate, etc. Modyfikując teksturę posiłków można zmodyfikować ich smakowitość. I tak teksturę dania można przełamywać – np. dodając do potraw gładkich i papkowatych coś chrupiącego (przykład: do papkowatej owsianki można dodać chrupiących orzechów), albo całkowicie zmieniać (np. zmiksowane zupy smakują zupełnie inaczej od zup z pokrojonymi, chrupiącymi warzywami).

Po piąte: a może dzień bez mięsa?

Aby nieco odmienić charakter swojego jadłospisu, można pomyśleć nad wprowadzeniem dań wegetariańskich lub nawet wegańskich. Ciecierzyca, soczewica czy też inne produkty pochodzenia roślinnego mogą dostarczyć nowych wrażeń smakowych, szczególnie jeśli dotychczasowe menu jest w mięso bardzo bogate. Dania bezmięsne również charakteryzują się dużą wartością odżywczą, pod warunkiem, że do ich przygotowania wybrane zostaną surowce dobrej jakości.

Podsumowanie

Brak satysfakcji ze spożywanych posiłków, to sygnał iż warto wprowadzić do jadłospisu stosowne modyfikacje. Wzbogacić walory smakowe można w prosty sposób, nie ryzykując przy tym obniżenia wartości odżywczej posiłków czy też negatywnych konsekwencji w postaci przyrostu niechcianych centymetrów w pasie czy też pogorszenia kondycji fizycznej czy zdrowia.

 



W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie

Poprzednia strona 2 / 2