Jednym z częstych problemów związanych z przestrzeganiem zasad zdrowego odżywiania jest to, iż spożywane pokarmy i potrawy po prostu z czasem się nudzą i instynktownie poszukujemy odmiany. Marazm na talerzu bywa niebezpieczny, bo może doprowadzić do niekontrolowanego objadania się niskojakościowym i łatwo dostępnym „śmieciowym” jedzeniem. Co zatem można zrobić, aby urozmaicić i uatrakcyjnić posiłki przygotowywane zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania? O czym należy pamiętać?
Nie próbuj na siłę dopasować się do diety
W przypadku gdy zależy ci na zadbanej sylwetce i dobrym zdrowiu, jesteś osobą aktywną, ale nie na poziomie zawodowca to powinieneś pamiętać o tym, aby Twój jadłospis był jak najbardziej dopasowany do Twoich potrzeb i wymagań, również tych dotyczących wrażeń smakowych. Jedzenie, oprócz tego, iż spełnia swoje funkcje fizjologiczne i jest „narzędziem” niezbędnym do osiągnięcia estetycznej sylwetki, stanowi źródło przyjemności, z której pod żadnym względem nie warto rezygnować. Nie oznacza to jednak, iż należy pobłażać swojej słabości (uzależnieniu) względem słodyczy, fast foodów czy innych wątpliwej jakości produktów żywnościowych. Jadłospis, również ukierunkowany na konkretny cel, przygotowany na podstawie nisko przetworzonej żywność nie musi być jałowy, nudny czy niesmaczny.
Oto pomocne praktyczne wskazówki dotyczące gotowania, dzięki którym w prosty sposób poprawisz smakowitość spożywanych potraw:
Urozmaicaj metody obróbki termicznej
Jak wiadomo, gotowanie na parze jest najbardziej pożądaną i przyjazną zdrowiu i sylwetce metodą obróbki termicznej pokarmów. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby w ramach urozmaicenie umieścić w menu potrawy duszone, pieczone lub grillowane. W ten prosty sposób zarówno dania mięsne warzywno-mięsne, jak i ryby, nabiorą odmiennego charakteru i pomogą przełamać codzienną rutynę. Warto wiedzieć, że wbrew temu, co się powszechnie sądzi, dania smażone także mogą być elementem zdrowej diety. Należy jednak zadbać o kilka ważnych szczegółów podczas obróbki termicznej.
Aspekt ten opisałem w osobnym artykule, do którego link podaję poniżej:
Eksperymentuj z przyprawami
Przyprawy (pod warunkiem iż będą dobrane w sposób przemyślany) to chyba najprostszy sposób na modyfikację smaku spożywanych potraw. Szczególnie polecane są przyprawy korzenne, świeże i suszone zioła. Z ich użyciem warto przygotowywać marynaty do mięs i ryb – np. z dodatkiem oliwy z oliwek, soku z cytryny, pomarańczy lub limonki (a także czosnku, cebuli, musztardy, chrzanu), bądź też sosy do sałatek, np. na bazie oliwy z oliwek i octu jabłkowego (balsamicznego lub winnego).
Sięgaj po produkty sezonowe
Wraz ze zmieniającymi się porami roku, asortyment i dostępność warzyw i owoców ulega zmianom, za którymi warto podążać. Nie można przegapić sezonu truskawkowego, brzoskwiniowego, ogórkowego, grzybowego, śliwkowego, etc. Z udziałem sezonowych produktów warto modyfikować dania główne, przekąski i desery. Do przyrządzania tych ostatnich szczególnie zachęcam – zwłaszcza z udziałem owoców jagodowych.
Urozmaicaj teksturę posiłków
Tekstura żywności jest parametrem nieodnoszącym się bezpośrednio do smaku, określana jest jednak jako parametr sensoryczny, czyli taki który można przeanalizować dzięki zmysłom. I tak pokarmy mogą być gładkie, chrupiące, twarde, gumowate, etc. Modyfikując teksturę posiłków można zmodyfikować ich smakowitość. I tak teksturę dania można przełamywać – np. dodając do potraw gładkich i papkowatych coś chrupiącego (przykład: do papkowatej owsianki można dodać chrupiących orzechów) albo całkowicie zmieniać (np. zmiksowane zupy smakują zupełnie inaczej od zup z pokrojonymi, chrupiącymi warzywami).
A może dzień bez mięsa?
Aby nieco odmienić charakter swojego jadłospisu, można pomyśleć nad wprowadzeniem dań wegetariańskich lub nawet wegańskich. Ciecierzyca, soczewica czy też inne produkty pochodzenia roślinnego mogą dostarczyć nowych wrażeń smakowych, szczególnie jeśli dotychczasowe menu jest w mięso bardzo bogate. Dania bezmięsne również charakteryzują się dużą wartością odżywczą, pod warunkiem że do ich przygotowania wybrane zostaną surowce dobrej jakości.
Podsumowanie
Brak satysfakcji ze spożywanych posiłków, to sygnał, iż warto wprowadzić do jadłospisu stosowne modyfikacje. Wzbogacić walory smakowe można w prosty sposób, nie ryzykując przy tym obniżenia wartości odżywczej posiłków czy też negatywnych konsekwencji w postaci przyrostu niechcianych centymetrów w pasie, czy też pogorszenia kondycji fizycznej, czy zdrowia.