Przygotowywanie posiłków 	latem – praktyczne wskazówki

Gdy pogoda rozpieszcza słońcem i wysoką temperaturą, warto nieco zmodyfikować swoje podejście względem przygotowywania posiłków. Dzięki temu zaoszczędzimy nieco czasu, nerwów a także urozmaicimy codzienne menu. Na co zwrócić szczególną uwagę przygotowując menu w czasie lata?

Przeczytaj koniecznie:

Co pić latem by ugasić pragnienie i nawodnić organizm?


orzeźwiające przekąski – latem świetnym urozmaiceniem codziennego menu są przekąski, których spożycie orzeźwia i „odświeża”. Szczególnie dobrze sprawdzają się owoce, takie jak arbuzy, melony, truskawki, maliny – zwłaszcza jeśli przed spożyciem je dobrze schłodzimy. Z warzyw, szczególnie orzeźwiającą moc posiada ogórek (zarówno świeży jak i małosolny) – dlatego zdecydowanie warto uwzględnić go w wakacyjnym menu.

Bezpieczeństwo żywności

W czasie, gdy temperatura powietrza jest wysoka należy zachować szczególną ostrożność względem przechowywania żywności – noszenie ze sobą przez cały dzień w plecaku czy torbie ugotowanego jedzenia w szczelnie zamkniętym pojemniku, może nie być najlepszym pomysłem. Takie postępowanie może zaowocować nieprzyjemnymi problemami z przewodem pokarmowym – w tym również poważnym zatruciem. To właśnie lato jest porą roku w przebiegu której najczęściej zdarzają się tzw „grypy jelitowe”, nierzadko ich przyczyną jest nie tyle infekcja wirusowa, ale nasze zaniedbania w kwestii „bezpieczeństwa żywności”. Warto pamiętać o przechowywaniu jedzenia w chłodniejszych warunkach, a bezpośrednio przed spożyciem skontrolować jego zapach oraz wygląd. Należy też oczywiście uważać na to co kupujemy w sklepach i co zamawiamy w punktach gastronomicznych – zwłaszcza przydrożnych. Gdy temperatura rośnie – ryzyko zatrucia się zwiększa.

Podsumowanie

Gotowanie latem nie musi być uciążliwe. Warto jednak zaplanować przemyślane menu, niewymagające skomplikowanego i długotrwałego przesiadywania pośród kuchenki czy piekarnika. Dobrze jest zdecydować się na dania proste, uwzględniające sezonowo dostępne produkty żywnościowe (owoce, warzywa). Osobną kwestią jest „bezpieczeństwo żywności” spożywanej latem. O tej porze roku należy zwrócić szczególną uwagę na świeżość i jakość spożywanych pokarmów.