Lody – co kryją w sobie?

Chłodzą, orzeźwiają, dostarczają przyjemnych wrażeń smakowych, a do tego coraz częściej wspomina się o tym, że nie są tak groźne dla sylwetki jak inne słodkości. Mowa oczywiście o lodach, bez których nawet długo oczekiwane, upalne dni bywają nie do przyjęcia. Z racji tego, iż gdy „żar leje się z nieba” lody jedzą wszyscy, warto się zastanowić, z czego tak naprawdę się składają i jaką wartość odżywczą sobą reprezentują.

Przeczytaj koniecznie:

Słodycze przyspieszają proces starzenia



Wartość odżywcza lodów

Wartość odżywcza lodów uzależniona jest od składu surowcowego – to oczywisty fakt, ten natomiast jak wspomniałem – może być różny. Dla uszczegółowienia przedstawianych danych przyjmę więc, że interesują nas lody śmietankowe. Poniższe wartości pozwolę sobie podać w pewnych przedziałach liczbowych, gdyż w praktyce oczywiście mogą być zmienne (podane wartości dotyczą 100g produktu):

  • wartość energetyczna: 150 – 260kcal,
  • białko 3 – 5g,
  • węglowodany: 18 – 26g, (głównie sacharoza i laktoza, nieraz śladowe ilości skrobi i błonnika),
  • tłuszcz: 7 – 16g, (nasycone około 40 - 60%)
  • witamina A: 60 – 100mcg,
  • witamina E: 0,1 – 0,15mg,
  • witamina D: 0,07 – 0,12mcg,
  • kwas foliowy: 0,3 – 0,8mcg,
  • witamina B1: 0,03 – 0,06mg,
  • witamina B2: 0,1 – 0,2mg,
  • witamina B6: 0,04 – 0,06mg,
  • witamina B12: 0,3 – 0,6mcg,
  • niacyna: 0,10 – 0,13mg.
  • sód: 50 – 300mg,
  • potas: 100 – 200mg,
  • wapń: 100 – 150mg,
  • fosfor: 70 – 100mg,
  • cynk: 0,3 – 0,4mg.

Podsumowanie

Jak widać, chociaż lody zawierają sporo witamin i składników mineralnych, to większość – w nieznaczących dla naszego zapotrzebowania dawkach. Można je uznać jedynie za w miarę dobre źródło wapnia, fosforu, witaminy B2 i witaminy B12, tych składników dostarczają bowiem w ilościach wynoszących 10 – 20% rekomendowanego dziennego spożycia. Niemniej faktem jest, że i kaloryczność lodów (na tle np. opisywanych niedawno snickersów i marsów) jest stosunkowo niska. Jeden lód śmietankowy waży zazwyczaj 50 – 70g, przy zakupie mocno odchudzonej i zarazem dobrze „napowietrzonej” wersji, (producenci ostatnio mocno dbają o to, by lody były duże objętościowo, a zarazem – lekkie), możemy więc zjeść 100 - 150ml lodów (50 – 70g), dostarczając w ten sposób 70 – 100kcal, czyli bardzo niewiele. Z drugiej strony, jeśli szukamy „prawdziwych lodów” to liczyć się należy z wyższą wartością energetyczną. Warto wiedzieć, iż w sklepach oprócz niezliczonej ilości lodów których receptura składa się z kilkunastu pozycji są też takie, które otrzymane zostały jedynie przy udziale mleka, jajek, śmietany i cukru oraz naturalnej wanilii. Tego typu lody są niezwykle smaczne, ale też – wysokokaloryczne.