
Podczas jednej z dyskusji dotyczących wad i zalet diet niskowęglowodanowych, w której miałem okazję brać udział, dość mocno podnoszone były argumenty, jakoby strategie żywieniowe tego typu były ubogie w błonnik, potas i witaminę C. Z racji tego, iż stosunkowo wiele osób podziela ten pogląd, postanowiłem przedstawić menu oparte na założeniach low-carb, które dostarcza wymienionych składników w dawkach istotnie przekraczających przyjęte normy i zalecenia.
Przeczytaj koniecznie:
Spadek mocy na diecie low-carbDiety niskowęglowodanowe – fakty i mity
Ze stosowaniem diet niskowęglowodanowych wiąże się wiele kontrowersji. Bywają one często krytykowane przez dietetyków ze względu na to, iż są zasobne w tłuszcze oraz – że ograniczają spożycie produktów zbożowych i innych pokarmów węglowodanowych (stanowiących podstawę piramidy zdrowego żywienia), co przekłada się rzekomo na ich niską wartość odżywczą. Często można spotkać się ze stwierdzeniem, które mówi, iż diety typu low-carb są niedoborowe w wiele ważnych składników, zwłaszcza takich jak potas, witamina C czy magnez. Warto wiedzieć, iż stwierdzenia te absolutnie nie muszą być prawdziwe. Oczywiście przy braku wprawy można źle zbilansować dietę niskowęglowodanową, ale dokładnie tak samo może wyglądać sytuacja w przypadku diety z przewagą węglowodanów. Dla zobrazowania, iż węglowodanowe restrykcje nie muszą pociągać za sobą niedoborów niezbędnych składników pokarmowych poniżej przedstawiam przykładowe menu, w którym udział węglowodanów został obniżony do limitu 100g na dobę. Jadłospis opiera się na ogólnodostępnych produktach żywnościowych z uwzględnieniem pokarmów sezonowych, a potrawy nie są szczególnie skomplikowane w przygotowaniu:
Śniadanie: omlet z „sosem” bananowo-porzeczkowym
Składniki:
- 4 duże jaja (240g),
- 5g masła klarowanego,
- mały banan (70g),
- 150g porzeczki czarnej.
Przekąska: serek kokosowo-jagodowy,
Składniki:
- 150g serka ziarnistego (wiejskiego),
- 100g czarnej jagody,
- 10g wiórków kokosowych.
Obiad: sałatka z kurczaka, papryki i awokado,
Składniki
- 150g awokado,
- 150g mięsa z piersi kurczaka,
- 150g papryki czerwonej,
- sok z cytryny 20ml,
- pietruszka nać,
- sałata rzymska.
Podwieczorek: koktajl malinowo-migdałowy,
Składniki:
- 100g jogurtu naturalnego,
- 150g malin,
- 30g płatków migdałowych.
Kolacja: łosoś zapiekany z papryką, szpinakiem i ziemniakami
Składniki:
- 250g łososia,
- 2 – 3 młode ziemniaki (100g),
- 150g szpinaku,
- 150g papryki czerwonej,
- 100g jogurtu naturalnego.