Low-carb multiwitamina!

Podczas jednej z dyskusji dotyczących wad i zalet diet niskowęglowodanowych, w której miałem okazję brać udział, dość mocno podnoszone były argumenty, jakoby strategie żywieniowe tego typu były ubogie w błonnik, potas i witaminę C. Z racji tego, iż stosunkowo wiele osób podziela ten pogląd, postanowiłem przedstawić menu oparte na założeniach low-carb, które dostarcza wymienionych składników w dawkach istotnie przekraczających przyjęte normy i zalecenia.

Przeczytaj koniecznie:

Spadek mocy na diecie low-carb

Diety niskowęglowodanowe – fakty i mity    

Ze stosowaniem diet niskowęglowodanowych wiąże się wiele kontrowersji. Bywają one często krytykowane przez dietetyków ze względu na to, iż są zasobne w tłuszcze oraz – że ograniczają spożycie produktów zbożowych i innych pokarmów węglowodanowych (stanowiących podstawę piramidy zdrowego żywienia), co przekłada się rzekomo na ich niską wartość odżywczą. Często można spotkać się ze stwierdzeniem, które mówi, iż diety typu low-carb są niedoborowe w wiele ważnych składników, zwłaszcza takich jak potas, witamina C czy magnez. Warto wiedzieć, iż stwierdzenia te absolutnie nie muszą być prawdziwe. Oczywiście przy braku wprawy można źle zbilansować dietę niskowęglowodanową, ale dokładnie tak samo może wyglądać sytuacja w przypadku diety z przewagą węglowodanów. Dla zobrazowania, iż węglowodanowe restrykcje nie muszą pociągać za     sobą niedoborów niezbędnych składników pokarmowych poniżej     przedstawiam przykładowe menu, w którym udział węglowodanów został obniżony do limitu 100g na dobę. Jadłospis opiera się na ogólnodostępnych produktach żywnościowych z uwzględnieniem pokarmów sezonowych, a potrawy nie są szczególnie skomplikowane w     przygotowaniu:

Śniadanie: omlet z „sosem” bananowo-porzeczkowym

Składniki:

  • 4 duże jaja (240g),
  • 5g masła klarowanego,
  • mały banan (70g),
  • 150g porzeczki czarnej.

Przekąska: serek kokosowo-jagodowy,

Składniki:

  • 150g serka ziarnistego (wiejskiego),
  • 100g czarnej jagody,
  • 10g wiórków kokosowych.

Obiad: sałatka z kurczaka, papryki i awokado,

Składniki

  •  150g awokado,
  • 150g mięsa z piersi kurczaka,
  • 150g papryki czerwonej,
  • sok z cytryny 20ml,
  • pietruszka nać,
  • sałata rzymska.

Podwieczorek: koktajl malinowo-migdałowy,

Składniki:

  • 100g jogurtu naturalnego,
  • 150g malin,
  • 30g płatków migdałowych.

Kolacja: łosoś zapiekany z papryką, szpinakiem i ziemniakami

Składniki:

  • 250g łososia,
  • 2 – 3 młode ziemniaki (100g),
  • 150g szpinaku,
  • 150g papryki czerwonej,
  • 100g jogurtu naturalnego.