Przyprawy, których nie powinno zabraknąć w zdrowej kuchni

W jednym z poprzednich artykułów poruszyłem kwestię używania przypraw zwracając uwagę na drastyczne różnice w składzie i wpływie poszczególnych produktów na nasz organizm. W niniejszym poradniku postaram się rozwinąć zainicjowany temat wskazując na przyprawy, których ze względu na unikalne właściwości w szczególności nie powinno zabraknąć w zdrowej kuchni.

Przeczytaj koniecznie:

Właściwości prozdrowotne przypraw korzennych


Pieprz cayenne

Pieprz kajeński (chilli) znany jest z palącego smaku i rozgrzewających właściwości. Przyprawa ta posiada także inne działanie. Istnieją dowody w postaci badań naukowych, iż pieprz kajeński wykazuje działanie termogenne, za które odpowiedzialna jest kapsaicyna. Dzięki temu przyprawa ta wspomaga odchudzanie nasilając wydatkowanie energii (na rzecz produkcji ciepła). Efekt ten jest na tyle wyraźny, iż został dostrzeżony przed producentów środków redukujących tkankę tłuszczową. Dziś ekstrakty z pieprzy cayenne obecne są w większości spalaczy tłuszczu o działaniu termogenicznym. Przyprawa ta znana jest także z właściwości przeciwbólowych, a także potencjału antyoksydacyjnego. Istnieją przesłanki by uważać, ze związki w niej zawarte wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Zastosowanie kulinarne pieprzu kajeńskiego jest dość szerokie, niemniej jednak nie każdemu przyprawione nim dania przypadają do gustu ze względu na pikantny smak. W praktyce chilli doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, wegetariańskimi, a także napojami takimi jak kakao.

Bazylia

W bazylii podobno można się zakochać i to nie tylko ze względu na walory kulinarne. Przyprawa ta posiada szereg ciekawych walorów, m.in. oprócz działania antyoksydacyjnego bardzo korzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową. Badania przeprowadzone w ostatnich latach wykazały, że bazylia pomaga obniżyć podwyższony poziom glukozy we krwi. Związane jest to z jednej strony z wpływem zawartych w niej substancji na produkcję insuliny, a z drugiej z oddziaływaniem na aktywność receptorów odczytujących sygnały nadawane przez wspomniany hormon.

Pod względem kulinarnym bazylia szczególnie dobrze komponuje się z daniami kuchni włoskiej. Banalna potrawa w postaci mozzarelli, pomidora i oliwy nabywa nietuzinkowego smaku i aromatu właśnie dzięki obecności świeżej lub suszonej bazylii.

Podsumowanie

Używanie przypraw często utożsamiane bywa z niezdrowym nawykiem żywieniowym, w końcu przecież tyle się mówi o konieczności zmniejszania spożycia soli oraz coraz częściej wspomina się o „chemii” obecnej w uniwersalnych mieszankach dostępnych w sklepach. W praktyce jednak, nie wszystkie przyprawy stanowią niepożądany dodatek do diety! Niektóre z nich zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia substancji.