Olej kokosowy - Twój niezbędnik

Olej kokosowy ma wiele cennych właściwości. Znajduje zastosowanie zarówno w kuchni jak i w pielęgnacji skóry i włosów. Warto go poznać i włączyć do codziennego użytku. Olej kokosowy to roślinna forma tłuszczu nasyconego. Otrzymuje się go poprzez rozgrzewanie twardego miąższu palmy kokosowej. Jakość tłuszczu kokosowego zależy głównie od metody jego przetwarzania. Może się różnić smakiem, zapachem, a nawet wyglądem gotowego produktu.

Przeczytaj koniecznie:

Słoneczna pogoda - jak dbać o włosy i skórę?

Najczęściej występuje w formie rafinowanej i nierafinowanej. Olej kokosowy nierafinowany extra virgin, to ten który pięknie pachnie kokosem, w postaci stałej ma klarowny biały kolor. Świetnie nadaje się do spożywania na zimno. Do smażenia z powodzeniem możemy stosować rafinowaną wersję tego tłuszczu. Olej rafinowany jest bezbarwny, pozbawiony smaku i zapachu. Forma ta jest sporo tańsza. Ta wersja znajdzie również zastosowanie w pielęgnacji ciała.

Olej kokosowy, jak już wspomniałam, składa się głównie z tłuszczy nasyconych. Dokładnie są to triglicerydy o średniej długości łańcuchów kwasów tłuszczowych. Tak zwane tłuszcze MCT.

Tłuszcze MCT są bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Dzięki krótszym łańcuchom są szybciej wchłaniane i metabolizowane niż tłuszcze długołańcuchowe. Dzięki temu sprawdzają się świetnie jako źródło energii dla mięśni i różnych narządów. Istnieje dużo większe prawdopodobieństwo, że olej MCT zostanie wykorzystany jako energia, zamiast zmagazynowania w postaci tkanki tłuszczowej.

To czyni olej kokosowy świetnym źródłem energii dla sportowców, zwłaszcza sportów wytrzymałościowych, a także osób dbających o linię.

Trójglicerydy średniołańcuchowe występujące w oleju koksowym pomagają w leczeniu chorób związanych z funkcjonowaniem mózgu (m.in. Choroba Alzheimera). Dzieje się tak za sprawą zwiększenia ciał ketonowy w mózgu, które mogą być wykorzystywane jako alternatywne źródło energii dla glukozy.

Jednym ze składników oleju kokosowego jest kwas laurowy, który ma silne działanie antybakteryjne, a także wiruso- i grzybobójcze. Stosowanie oleju kokosowego w czasie grypy, przeziębienia, a także w przypadku ogólnego zapalenia, jakie występuje np. w czasie chorób autoimmunologicznych może być pomocne eliminacji szkodliwych patogenów, przyczyniając się do zapobiegania zakażeniom i stanom zapalnym.

Badania u ludzi i zwierząt wykazują, że olej kokosowy poprawia poziom ważnych czynników ryzyka, takich jak całkowity cholesterol, LDL i HDL, a to przekłada się na mniejsze ryzyko chorób serca.

Jak możemy używać oleju kokosowego w kuchni?

Jest to olej składający się z kwasów nasyconych, więc możemy na nim bezpiecznie smażyć, jak i dodawać do potraw poddawanych długiej obróbce cieplnej.

Nierafinowany olej kokosowy extra virgin możemy dodać również do kawy. W ten sposób otrzymamy popularną Bulletproof coffe. Taka wersja kofeinowego napoju świetnie sprawdzi się jako poranna dawka energii. Jeśli potrzebujesz energii i koncentracji przed ważnym egzaminem czy rozmową o pracę, kuloodporna kawa może okazać się świetnym rozwiązaniem.

Na bazie oleju kokosowego możemy przygotowywać także ciasta, desery, dodawać do koktajli.

Jakie zastosowanie znajdzie olej kokosowy do pielęgnacji ciała i włosów?

Zastosowanie oleju koksowego w kosmetyce jest bardzo szerokie. Poniżej wymienię kilka pomysłów na jego użycie.

Idealnie zastąpi balsam czy olejek do ciała. Możemy dodać łyżkę oleju do kąpieli w wannie, dzięki czemu skóra będzie nawilżona i elastyczna. Sprawdzi się również jako krem przeciwzmarszczkowy do twarzy.

Olej kokosowy jest również idealny do olejowania włosów, dzięki czemu będą gładkie i zyskają blasku. Wsmarowany w końcówki zapobiega ich rozdwajaniu. Można go użyć do przygotowania zdrowego dezodorantu lub nawet stosować samodzielnie.

Posiada niski film ochronny, może być więc przez niektóre osoby używany jako ochrona skóry w czasie opalania.

Co najbardziej istotne. Jest to zupełnie naturalna substancja. Pozbawiona chemii, aromatów, parabenów, substancji alergicznych.

Zastosowań tłuszczu kokosowego jest chyba nieskończenie wiele. Zachęcam do włączenia go do codziennego użytku.