Planowanie posiłków - jak nie utrudniać sobie życia ?

Samodzielne dbanie o jadłospis wiąże się z szeregiem nieocenionych korzyści, takich jak choćby odzyskanie kontroli nad jakością i ilością spożywanego pożywienia. Stanowi również ważny element pracy nad estetyką sylwetki. Często jednak podczas planowania posiłków i przyrządzania jedzenia popełniane są elementarne błędy, które nie dość iż mogą wpłynąć na efektywność realizowanej strategii, jak również skutecznie uprzykrzać codzienną egzystencję… O czym warto pamiętać, planując i przyrządzając posiłki?

Przeczytaj koniecznie:

Dlaczego warto planować swoje posiłki z wyprzedzeniem?

Matematyka matematyką, ale…

Kalkulatory obliczające zapotrzebowanie na energię oraz przeliczające wartość odżywczą spożywanych produktów są dość dokładne, czasem podają bardzo precyzyjne wartości. Choć może niektórym wydawać się to śmieszne, ale doświadczenie pokazuje, iż wiele osób bardzo skrupulatnie podchodzi do kwestii związanych z matematycznymi obliczeniami, co znajduje swoją emanację w jadłospisach rozpisanych dokładnie na np. 1648 kcal… Przesadna skrupulatność prowadzi również do trudności z podziałem niektórych pokarmów – i tak jajo bywa dzielone na 5 równych kawałków, aby jak najprecyzyjniej określić pożądaną kaloryczność. Przesadna precyzja w odniesieniu do osób, które rozpoczynają przygodę ze zdrowym odżywianiem może dość szybko doprowadzać do zniechęcenia – wiąże się bowiem z istotnymi nakładami czasu, wymaga sporo zaangażowania a także pieniędzy – odcinane „niepotrzebne gramy” bardzo często lądują po prostu w koszu.

Jedzenie powinno być smaczne!

Skoncentrowani na celu i walorach zdrowotnych spożywanej żywności, bardzo często zapominamy, iż jedzenie stanowi źródło niemałej przyjemności, której zdecydowanie – również podczas realizowania planów redukcyjnych, nie warto sobie odmawiać. Zestawiając ze sobą produkty żywnościowe (nieprzetworzone i bogate odżywczo) warto mieć na uwadze również walory smakowe – w przeciwnym razie dość szybko zaczniemy interesować się niskojakościowymi przekąskami. Pomocne w tym względzie doskonalenie umiejętności kulinarnych, a także traktowanie zmiany nawyków żywieniowych jako wyzwania i przyjemnej przygody, a nie jako zła koniecznego czy kary. Informację, iż jedzenie zdrowe jest niesmaczne i jałowe można między bajki włożyć – stereotyp ten jest najczęściej rozpowszechniany przez osoby uzależnione od sporych dawek mieszaniny soli, cukrów i niskojakościowych tłuszczów. Dlatego też pomijanie aspektów związanych z preferencjami kulinarnymi, to poważne utrudnianie sobie praktycznego realizowania objętej strategii.

Uwzględniaj łatwo dostępne produkty żywnościowe!

Aby menu było „życiowe” i niezbyt trudne do przygotowania, warto poświęcić uwagę kwestii dostępności poszczególnych produktów żywnościowych. Zazwyczaj latem i jesienią jeżeli chodzi o owoce czy warzywa nie ma specjalnie problemu – dostępne są najrozmaitsze gatunki produktów roślinnych i każdy nawet najwybredniejszy amator zdrowego odżywiania znajdzie coś dla siebie, o tyle zimą może być pewien problem. Wiele zależy też od miejsca zamieszkania – miejskie supermarkety na ogół mają więcej do zaoferowania. Niezależnie od tego jednak, menu warto zaplanować tak, aby uwzględniało produkty, w poszukiwaniu których nie będziemy musieli jechać do miejscowości oddalonej kilkadziesiąt kilometrów. Nie ma sensu na siłę komplikować sobie życia…

Nie szalej z posiłkami!

Jeżeli masz czas na przygotowanie siedmiu różnych posiłków i spożywanie ich w równych odstępach czasowych, a dodatkowo sprawia Ci to przyjemność – to nie było tematu. Jeżeli jednak, podobnie jak znaczna część śmiertelników cierpisz na chroniczny brak czasu, dopasuj liczbę posiłków oraz ich recepturę do swoich możliwości. Dopuszczalne jest także powielanie wybranych potraw (np. obiad można przyrządzić od razu na dwa dni), co znacznie skraca ilość czasu potrzebnego na gotowanie. Nadgorliwość w kwestii planowania niezliczonej ilości posiłków, składających się ze skomplikowanych i wymagających długiego przygotowania dań, dość szybko doprowadza do niepotrzebnych frustracji i uniemożliwia praktykowanie zasad zdrowego odżywiania.

Podsumowanie

Bardzo często zaplanowane menu okazuje się być trudne do zrealizowania w praktyce – narzucamy sobie strategie, które są zbyt rygorystyczne i niemożliwe do wykonania dla osoby, która oprócz dbania o swoje zdrowie i aktywność fizyczną posiada obowiązki związane z pracą czy rodziną. Choć kompromis w pewnych sprawach jest nieunikniony, to wiele można zdziałać po prostu nie komplikując sobie niepotrzebnie życia.