Cynamon – idealny dodatek do słodkich potraw

Zjeść coś słodkiego może się zdarzyć każdemu, nawet najbardziej wytrwałym orędownikom „czystej diety”. Cóż, słodycze na pewno nie są wartościowym elementem zdrowej diety, ale też nie jest tak, że zjedzenie kilku kostek czekolady czy kawałka jabłecznika nagle doprowadzi do metabolicznej degrengolady. Co więcej, istnieją sposoby na to, by organizm lepiej poradził sobie z porcją skondensowanej energii mającą postać tłuszczów i przede wszystkim cukrów rafinowanych. Ciekawe właściwości w tej materii wykazuje... cynamon!

Przeczytaj koniecznie:

Przyprawy - nieodłączny element zdrowej diety

Cynamon a wrażliwość insulinowa

Konsumpcja słodyczy może negatywnie wpływać na wrażliwość insulinową – ważny parametr związany ze zdolnością komórek do reagowania na sygnały nadawane przez insulinę. Zaburzenia wspomnianej wrażliwości mogą skutkować m.in. wzrostem tendencji do gromadzenia tłuszczu w ustroju. W kilku badaniach naukowych wykazano, że cynamon pozytywnie wpływa na wrażliwość insulinową i pomaga obniżać podwyższony poziom cukru we krwi. Oznacza to, że stosowanie cynamonu może potencjalnie zmniejszać ryzyko problemów z nadmierną masą ciała i stanowić element uzupełniający profilaktykę wielu chorób. Istnieje też duża szansa, że dodatek cynamonu do porcji ciasta czy innego typu słodkości zmniejszy niekorzystny wpływ na organizm zawartych w nim składników.

Cynamon zmniejsza łaknienie

Dodatek cynamonu do potraw (zwłaszcza tych słodkich, z którymi komponuje się smakowo), może być doskonałym sposobem by okiełznać łaknienie i poprzestać na jednej porcji. Efekt ten potwierdzają badania naukowe, co ciekawe jest on prawdopodobnie bardziej powiązany z wpływem obecnych w cynamonie kumaryn na tempo opróżniania żołądka niż omówionego przed chwilą działanie uwrażliwiającego tkanki na insulinę (choć i ten aspekt może mieć tutaj znaczenie). Czy tak czy siak dodatek cynamonu, np. do jabłecznika okazuje się być podwójnie trafionym pomysłem.

Cynamon wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej

Poprzez wspomniany przed chwilę wpływ na gospodarkę insulinowo-glukozową cynamon chronić może m.in. przed rozwojem nadwagi i otyłości oraz wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej. Wskazują na to nie tylko przesłanki teoretyczne, ale również dowody w postaci badań naukowych. Opublikowane niedawno wyniki eksperymentu przeprowadzonego z zastosowaniem randomizacji i podwójnej ślepej próby, że spożywanie 3g cynamonu dziennie może spowodować wyraźne obniżenie poziomu tkanki tłuszczowej! Badanie co prawda przeprowadzono z udziałem diabetyków, niemniej można zaryzykować stwierdzenie, iż u osób otyłych efekt mógłby być podobny, gdyż nadmiar tkanki tłuszczowej powoduje niekiedy zbliżone zaburzenia w metabolizmie glukozy co cukrzyca (tyle, że z mniejszym nasileniem).

Podsumowanie

Jak widać cynamon stanowi wartościowy dodatek do słodkich potraw. Nie dość, że komponuje się z nimi smakowo, to pomaga w pewnej mierze zmniejszać potencjalnie niekorzystny wpływ zawartych w nich składników na organizm obniżając ryzyko wystąpienia zaburzeń gospodarki insulinowo-glukozowej, zmniejszając łaknienie i obniżając ryzyko przyrostu tkanki tłuszczowej.