Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Azotany, arginina, tlenek azotu i sposoby zwiększania jego produkcji

Azotany, arginina, tlenek azotu i sposoby zwiększania jego produkcji

Tadeusz Sowiński

O tlenku azotu w ostatnich latach mówi i pisze się sporo, nie tylko w odniesieniu do aspektów sportowych, ale choćby w odniesieniu do kwestii związanych z funkcjonowaniem układu krążenia. Dlaczego tlenek azotu jest taki ważny? No i skąd takie zainteresowanie nim w dziedzinie fizjologii wysiłku? Żeby odpowiedzieć na te pytania, trzeba najpierw wyjaśnić, czym jest tlenek azotu w istocie i jakie funkcje spełnia w naszym organizmie.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

 

Obfite źródła azotanów

Azotany dość obficie występują w wielu produktach żywnościowych. Zdecydowanie najwięcej jest ich w liściach i bulwach, mniej natomiast w owocach. Najlepszym ich źródłem są następujące warzywa:

  • Rukola – 4,500 mg/kg
  • Koper – 3,000 mg/kg
  • Roszponka – 2,500 mg/kg
  • Szpinak – 2,100 mg/kg
  • Rzodkiewka – 1,900 mg/kg
  • Sałata masłowa – 1,900 mg/kg
  • Boćwina – 1,600 mg / kg
  • Burak – 1,500 mg/kg
  • Kapusta pekińska – 1,400 mg/kg

Jak widać, istnieje wiele sposobów na to, by zwiększyć produkcję tlenku azotu. Można przyjmować suplementy z argininą, cytruliną i ornityną, ale można też po prostu jeść większe ilości warzyw lub pić otrzymywane z nich soki. I tak oto, dodanie porcji rukoli do przed treningowego posiłku i popicie go sokiem z buraków, może być znakomitym sposobem na to by poprawić zdolności wysiłkowe i zapewnić sobie niezapomniane wrażenia związane z silną “pompą mięśniową”.

Ile i kiedy trzeba spożyć?

Skuteczna dawka azotanów wynosi około 6,4-12,8 mg/kg. Tak więc, dawkowanie można przeliczać indywidualnie na własną masę ciała. Jak łatwo zauważyć, im “więksi” jesteśmy, tym więcej azotanów możemy potrzebować dla optymalnego efektu, przy czym nie wiadomo czy znaczenie ma tutaj poziom tkanki tłuszczowej (prawdopodobnie ma, ale aspekt ten nie był poruszany w publikacjach naukowych).  Ważne jest też to, by pamiętać, że azotany “rozkręcają się” przez 1 - 2 godziny, co oznacza, że nie ma sensu ich przyjmować zaraz przed wysiłkiem. Biorąc pod uwagę czas działania, azotany można przyjmować nawet wiele godzin przed planowanym wysiłkiem. Przy wczesnych treningach porannych można wypić sok z buraków lub inne źródło azotanów przed snem. Rano poziom azotanów będzie jeszcze podwyższony.

Ważne!

Z racji tego, iż duże znaczenie dla przemian azotanów odgrywają bakterie znajdujące się w jamie ustnej, nie należy pić soku z buraków i spożywać innych pokarmów je zawierających w czasie niedługim  po umyciu zębów. Dobrze też jest się wstrzymać z tym przejawem higieny przez jakiś czas po konsumpcji. Brzmi to może dość kuriozalnie, ale istnieją przesłanki by uważać, że fakt ten ma znaczenie dla efektywności “suplementacji”.

 



W artykule mówimy o: Zdrowie Poprawa kondycji

Poprzednia strona 2 / 2