Białko przed posiłkiem - odchudza i reguluje glikemię

Spożywanie produktów proteinowych takich jak- białko serwatkowe przed planowanymi posiłkami, może być dobrym sposobem na zmniejszenie nadmiernej masy ciała oraz - obniżenie poposiłkowej glikemii. Takie oto wnioski można wyciągnąć z dostępnej literatury naukowej. Jakie mechanizmy leżą u podłoża tej zależności?

Przeczytaj koniecznie:

Białkowe śniadanie syci na dłużej

 

Czy tylko serwatka ma unikalne właściwości?

Faktem jest, że większość badań gdzie notuje się pozytywne skutki spożywania białka przed posiłkami, prowadzona jest z użyciem białek serwatkowych. Niemniej można zaryzykować stwierdzenie, iż podobnie będą działać również inne białka, w tym kazeina, albumina jajeczna czy białka mięsne i sojowe. Trzeba się liczyć z tym, że prawdopodobnie serwatka ma w tej materii (wpływ na glikemię i wpływ na łaknienie) najsilniejsze właściwości, a dodatkowo także jest silnie termogenna, co wynika z szybkiej kinetyki wchłaniania i metabolizmu.

Użytek praktyczny

Spożywanie porcji odżywki białkowej przed każdym posiłkiem może być z jednej strony nudne i nieekonomiczne, a z drugiej strony - nawet niezdrowe. Jeśli bowiem spożywamy cztery posiłki dziennie i przed każdym chcielibyśmy przyjąć 50g koncentratu lub izolatu serwatkowego (takich ilości używano w badaniach), to szybko by się okazało, że dzienna dawka protein jest skrajnie wysoka. Można natomiast z przedstawionych tutaj informacji zrobić użytek okolicznościowy. Innymi słowy w sytuacji kiedy wiemy, że przed nami “wysokoglikemiczna uczta”, można pomyśleć o poprzedzeniu jej porcją chudego białka, np. w postaci proteiny serwatkowej. W ten sposób szybciej poczujemy się najedzeni i obniżymy poposiłkową glikemię. Po porcję białka możemy też sięgnąć wtedy, gdy jesteśmy bardo głodni i mamy obawę, że będziemy mieli problem by poprzestać na zaplanowanej dawce pokarmu, która za moment nas czeka. To może być potencjalnie korzystne dla zdrowia metabolicznego i estetyki sylwetki.

Podsumowanie

Spożywanie białka przed posiłkami, może być rozwiązaniem sensownym w kontekście obniżania poposiłkowej glikemii i lepszej kontroli łaknienia. Należy jednak dodać, że funkcjonalność takich praktyk w ujęciu permanentnym jest ograniczona, tak więc raczej należy robić z nich użytek okolicznościowy.