Kwasica utajona – czym jest i kogo dotyczy?

O zakwaszeniu wywołanym przez dietę mówi i pisze się wiele, natomiast mało kto wie na czym ów problem może polegać, jak manifestuje swą obecność i kogo tak naprawdę dotyczy. Zagadnienie jest ciekawe o tyle, że z jednej strony podważa się możliwość istnienia czegoś takiego jak „zakwaszenie dietą”, a z drugiej natomiast „straszy się” tym stanem przy byle okazji i przedstawia jako przyczynę rozmaitych chorób, co oczywiście nie ma rzetelnego uzasadnienia.

Przeczytaj koniecznie:

Owoce i warzywa a zakwaszenie organizmu

 

Kto jest w grupie ryzyka?

Kwasicą utajoną zagrożone są przede wszystkim jednostki odżywiające się nieprawidłowo. Zwyczajami żywieniowymi, które w sposób szczególny sprzyjają rozwojowi wspomnianej nieprawidłowości są:

  • ekstremalnie wysokie spożycie produktów zwierzęcych,
  • ekstremalnie spożycie produktów zbożowych,
  • spożywanie żywności zasobnej w nieorganiczne fosforany (wędliny, dania gotowe, napoje typu cola),
  • spożywanie żywności zasobnej w sól kuchenną i nadużywanie soli jako przyprawy
  • bardzo niskie spożycie owoców i warzyw,
  • bardzo niskie spożycie płynów takich jak wody mineralne i napary ziołowe.

Profilaktyka

Podstawowym elementem profilaktyki przewlekłej, łagodnej kwasicy metabolicznej jest odpowiedni sposób odżywiania. Nie chodzi tutaj jednak o jakiś szczególny sposób komponowania posiłków, a raczej o zwracanie uwagi na dobór jakościowy produktów. Korzystniej jest by nie przesadzać z udziałem wspomnianych wcześniej, kwasotwórczych pokarmów w menu i jednocześnie – zbyt niską podażą produktów  zasadotwórczych. Przydatny w ocenie kwasotwórczych lub zasadotwórczych właściwości artykułów żywnościowych może być wskaźnik potencjalnego obciążenia nerek kwasem, czyli tzw. PRAL (z ang.: Potential Renal Acid Load ). Listę produktów kwasotwórczych i zasadotwórczych znaleźć można w specjalnych tabelach, takich jak ta:

http://www.precisionnutrition.com/wordpress/wp-content/uploads/2009/05/acid-base-foods-pral.pdf

Podsumowanie

Kwasica utajona zwana też przewlekłą, łagodną kwasicą metaboliczną to stan, w którym organizm funkcjonuje na „zbyt wysokich obrotach”, co może negatywnie odbijać się na kondycji zdrowotnej. Nieprawidłowość ta nie jest klasyczną kwasicą metaboliczną, w której zmienia się pH krwi lecz wiąże się z nasilonym wydalaniem ustroju pierwiastków zasadotwórczych, a niekiedy również delikatnymi zmianami w pH płynów w przestrzeniach wewnątrz- i zewnątrzkomórkowych, prowadzących do upośledzenia działania niektórych enzymów.