Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Kwasica utajona – czym jest i kogo dotyczy?

Kwasica utajona – czym jest i kogo dotyczy?

Tadeusz Sowiński

O zakwaszeniu wywołanym przez dietę mówi i pisze się wiele, natomiast mało kto wie na czym ów problem może polegać, jak manifestuje swą obecność i kogo tak naprawdę dotyczy. Zagadnienie jest ciekawe o tyle, że z jednej strony podważa się możliwość istnienia czegoś takiego jak „zakwaszenie dietą”, a z drugiej natomiast „straszy się” tym stanem przy byle okazji i przedstawia jako przyczynę rozmaitych chorób, co oczywiście nie ma rzetelnego uzasadnienia.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

 

Kto jest w grupie ryzyka?

Kwasicą utajoną zagrożone są przede wszystkim jednostki odżywiające się nieprawidłowo. Zwyczajami żywieniowymi, które w sposób szczególny sprzyjają rozwojowi wspomnianej nieprawidłowości są:

  • ekstremalnie wysokie spożycie produktów zwierzęcych,
  • ekstremalnie spożycie produktów zbożowych,
  • spożywanie żywności zasobnej w nieorganiczne fosforany (wędliny, dania gotowe, napoje typu cola),
  • spożywanie żywności zasobnej w sól kuchenną i nadużywanie soli jako przyprawy
  • bardzo niskie spożycie owoców i warzyw,
  • bardzo niskie spożycie płynów takich jak wody mineralne i napary ziołowe.

Profilaktyka

Podstawowym elementem profilaktyki przewlekłej, łagodnej kwasicy metabolicznej jest odpowiedni sposób odżywiania. Nie chodzi tutaj jednak o jakiś szczególny sposób komponowania posiłków, a raczej o zwracanie uwagi na dobór jakościowy produktów. Korzystniej jest by nie przesadzać z udziałem wspomnianych wcześniej, kwasotwórczych pokarmów w menu i jednocześnie – zbyt niską podażą produktów  zasadotwórczych. Przydatny w ocenie kwasotwórczych lub zasadotwórczych właściwości artykułów żywnościowych może być wskaźnik potencjalnego obciążenia nerek kwasem, czyli tzw. PRAL (z ang.: Potential Renal Acid Load ). Listę produktów kwasotwórczych i zasadotwórczych znaleźć można w specjalnych tabelach, takich jak ta:

http://www.precisionnutrition.com/wordpress/wp-content/uploads/2009/05/acid-base-foods-pral.pdf

Podsumowanie

Kwasica utajona zwana też przewlekłą, łagodną kwasicą metaboliczną to stan, w którym organizm funkcjonuje na „zbyt wysokich obrotach”, co może negatywnie odbijać się na kondycji zdrowotnej. Nieprawidłowość ta nie jest klasyczną kwasicą metaboliczną, w której zmienia się pH krwi lecz wiąże się z nasilonym wydalaniem ustroju pierwiastków zasadotwórczych, a niekiedy również delikatnymi zmianami w pH płynów w przestrzeniach wewnątrz- i zewnątrzkomórkowych, prowadzących do upośledzenia działania niektórych enzymów.



W artykule mówimy o: Zdrowie Poprawa kondycji Białko

Poprzednia strona 3 / 3