Smaczliwka – niezwykły owoc

Owoc smaczliwki ma gruszkowaty kształt, jest pokryty grubą zieloną skórą, pod którą kryje się tłusty i kremowy jasnozielony miąższ. W samym środku znajduje się niejadalna pestka. Owoc smaczliwki to nic innego, jak znane nam awokado. Dlaczego warto je jeść?

Przeczytaj koniecznie:

Flawonoidy zawarte w owocach cytrusowych przyspieszają spalanie tłuszczu

Awokado to niezwykły owoc. W porównaniu do innych owoców zawiera stosunkowo niewiele węglowodanów, jest natomiast bogate w tłuszcze.

Średniej wielkości owoc waży 150g. Zawiera około 22 g tłuszczy i około 23g węglowodanów oraz około 3g białka.

Awokado to bogactwo cennych tłuszczy jednonienasyconych. Owoc ten dostarcza kwasu oleinowego, który jest dobry dla naszego zdrowia. Regularne spożywanie awokado może wpływać na obniżenie cholesterolu i poprawę stosunku lipoproteiny LDL do HDL. Pomaga również kontrolować poziom cukru we krwi.

Awokado to również bogactwo witamin i minerałów. Znajdziemy w nim witaminy: A, B1, B2, C, PP, K i H oraz kwas pantotenowy, a także substancje mineralne: wapń, potas i fosfor. Co ciekawe awokado ma 35% więcej potasu niż banany. Potas wpływa korzystnie między innymi na regulację ciśnienie oraz funkcjonowanie serca i układu nerwowego.

Owoc smaczliwki to również bogate źródło kwasu foliowego. Średniej wielkości owoc dostarcza 122 mcg kwasu foliowego.

Badania wykazały, że niektóre składniki odżywcze są wchłaniane lepiej, gdy spożywane są z awokado. Dzieje się tak za sprawą obecności tłuszczy, w ich obecności witaminy i minerały lepiej się wchłaniają. Okazuje się, że organizm przyswaja  nawet do 4 razy więcej likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie jemy awokado .

Awokado jest smaczne, zdrowe, a także sycące. Dodanie go do posiłku wpływa na podniesie jego współczynnika sytości. Dzięki temu dłużej będziemy czuć się najedzeni.

Warto jednak zwrócić uwagę, że jedno średniej wielkości awokado dostarcza około 0,3mg miedzi, co stanowi około 14% dziennego spożycia tego pierwiastka. Miedź jest nam niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Jednak jak we wszystkim potrzebna jest nam równowaga. Duże ilości miedzi mogą upośledzać wchłanianie cynku w jelicie cienkim. Cynk uznawany jest za pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Niedobory cynku i miedzi mogą mieć wpływ zarówno na nadczynność jaki i niedoczynność tarczycy. Niezwykle istotne jest zachowanie równowagi pomiędzy tymi dwoma pierwiastkami ze względu na zdrowie tarczycy.

Z nadmiernym spożywaniem awokado, w ilościach po kilka sztuk dziennie, powinny zachować ostrożność osoby chorujące na niedoczynność tarczycy.

Jak wybrać awokado?

Najlepiej wybierać owoc o nieco ciemniejszej skórce, bez widocznych czarnych przebarwień i obtłuczeń. Skórka po delikatnym dotknięciu powinna się lekko uginać. Nie powinno wciskać się w awokado palców, w celu sprawdzenia jego dojrzałości, ponieważ w ten sposób je niszczymy.

Podsumowując, awokado to niezwykły owoc. Warto włączyć go do swojej diety, zarówno ze względu na walory zdrowotne jak i smakowe. Dzięki dosyć neutralnemu smakowi i kremowej konsystencji, awokado świetnie sprawdza się zarówno w potrawach na słono/ostro jak i na słodko. Stanowi świetną bazę do koktajli owocowych, kremowego kremu czekoladowego, czy guacamole.