Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Flawonoidy zawarte w owocach cytrusowych przyspieszają spalanie tłuszczu

Owoce cytrusowe kojarzone są obiegowo z wysoką zawartością witaminy C i korzystnym wpływem na odporność immunologiczną. Nie są to jednak owoce, które by cieszyły się specjalnym zainteresowaniem Polaków. Wolimy jeść jabłka, winogrona i banany niż męczyć się nad obieraniem pomarańczy lub krzywić się po grejpfrucie.

Jedynie symboliczne ilości soku cytrynowego na stale goszczą w diecie smakoszy czarnej herbaty. Tymczasem warto włączyć cytrusy na stałe do swojego menu, zwłaszcza jeśli brykamy się z nadprogramową tkanką tłuszczową.

Grupa naukowców z japońskiego National Food Research Institute (Huong i wsp.) odkryła, że flawonoidy cytrusowe przyspieszać mogą tempo spalania kwasów tłuszczowych poprzez wpływ na ekspresję genów inicjujących β-oksydację zachodzącą w peroksysomach*. Związki zawarte w owocach zwiększały aktywność enzymów biorących udział w utlenieniu kwasów tłuszczowych nawet o 88%. Równocześnie obserwowano obniżenie poziomu triacylogliceroli i cholesterolu we krwi.

Powyżej przytoczone badanie wykonane zostało na szczurach, jednakże eksperymenty z udziałem ludzi potwierdzają korzystny wpływ spożycia cytrusów na masę i skład ciała czego dowiedli naukowcy z Zakładu Endokrynologii Katedry Żywienia i Badań Metabolicznych Kliniki Scripps, (Fujioka i wsp.). Badania z udziałem zwierząt pozwalają natomiast wyjaśnić mechanizmy odpowiedzialne za obserwowany skutek spożywania owoców.

 

Źródła: * (oksydacja kwasów tłuszczowych zachodzi głównie w mitochondriach, a tylko nieznaczna część utleniana jest peroksysomach). Activity and mRNA levels of enzymes involved in hepatic fatty acid oxidation in mice fed citrus flavonoids. Huong DT, Takahashi Y, Ide T. The effects of grapefruit on weight and insulin resistance: relationship to the metabolic syndrome. Fujioka K, Greenway F, Sheard J, Ying Y.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.