Grupa naukowców z japońskiego National Food Research Institute (Huong i wsp.) odkryła, że flawonoidy cytrusowe przyspieszać mogą tempo spalania kwasów tłuszczowych poprzez wpływ na ekspresję genów inicjujących β-oksydację zachodzącą w peroksysomach*. Związki zawarte w owocach zwiększały aktywność enzymów biorących udział w utlenieniu kwasów tłuszczowych nawet o 88%. Równocześnie obserwowano obniżenie poziomu triacylogliceroli i cholesterolu we krwi.
Powyżej przytoczone badanie wykonane zostało na szczurach, jednakże eksperymenty z udziałem ludzi potwierdzają korzystny wpływ spożycia cytrusów na masę i skład ciała czego dowiedli naukowcy z Zakładu Endokrynologii Katedry Żywienia i Badań Metabolicznych Kliniki Scripps, (Fujioka i wsp.). Badania z udziałem zwierząt pozwalają natomiast wyjaśnić mechanizmy odpowiedzialne za obserwowany skutek spożywania owoców.
* (oksydacja kwasów tłuszczowych zachodzi głównie w mitochondriach, a tylko nieznaczna część utleniana jest peroksysomach).
Activity and mRNA levels of enzymes involved in hepatic fatty acid oxidation in mice fed citrus flavonoids.
The effects of grapefruit on weight and insulin resistance: relationship to the metabolic syndrome.