Dieta niskowęglowodanowa a pamięć, nastrój i koncentracja

Nie ulega wątpliwości, że wprowadzenie węglowodanowych restrykcji do codziennego menu może okazać się skutecznym sposobem na zmniejszenie nadmiernej masy ciała. W ostatnich latach opublikowano wiele wyników badań wskazujących, że tego typu rozwiązania są nie tylko skuteczne, ale także stosunkowo bezpieczne dla zdrowia. Nie oznacza to jednak, że przy ich stosowaniu nie występują żadne objawy niepożądane. Przykładowo uważa się, że diety niskowęglowodanowe negatywnie wpływają na funkcje kognitywne i nastrój.

Przeczytaj koniecznie:

Niektóre owoce i warzywa chronią przed udarem mózgu

Nasz mózg łaknie cukru

Komórki nerwowe tworzące ludzki mózg wymagają stałego dopływu glukozy. Fakt ten bywa często przedstawiany jako argument “przeciwko” stosowania diet niskowęglowodanowych. Entuzjaści tego typu rozwiązań żywieniowych bronią ich wskazując, że przeważająca część z owych komórek może przestawić się na inne paliwo, którym są ciała ketonowe powstające podczas przemian lipidów przy niedoborze cukrów, oraz zwracając uwagę na to, że nawet na restrykcyjnym LowCarbie pewne ilości węglowodanów są dostarczane, a pozostałą wymaganą ich część, organizm jest w stanie wytworzyć sobie sam w procesie glukoneogenezy. Mimo to jednak, wątpliwości pozostają i dotyczą przede wszystkim pytania o to, czy w sytuacji niskiej podaży sacharydów mózg nie pracuje na “zwolnionych obrotach”.

Interesujący eksperyment

Przedstawiony powyżej problem doczekał się badań. Owe eksperymenty i obserwacje nie są póki co jeszcze zbyt liczne i tym bardziej - rozstrzygające, ale dostarczają pewnych danych na których można się oprzeć. Warto się zatrzymać przy wynikach badania wykonanego przez zespół specjalistów z Tufts University, kierowany przez dr D’Anci. W próbie wzięło udział dziewiętnaście kobiet. Uczestniczki zostały podzielone na dwie grupy. Pierwsza została przypisana do diety niskowęglowodanowej, a druga do urozmaiconej, niskokalorycznej diety rekomendowanej przez Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne. Przed rozpoczęciem realizacji założeń poszczególnych diet, a także po kilka razy w toku trwania eksperymentu, panie brały udział w specjalnych testach pozwalających określić poziom koncentracji uwagi, a także ocenić pamięć i spostrzegawczość. Dodatkowo autorzy postanowili również zbadać subiektywne uczucie głodu i samopoczucie podczas stosowania diety.

Wyniki eksperymentu

Wyniki opisanego powyżej badania okazały się bardzo intrygujące. Po pierwsze zaobserwowano, że w grupie pań stosujących dietę niskowęglowodanową samopoczucie było konsekwentnie lepsze, a dodatkowo w prowadzonych testach szybszy okazał się również czas reakcji. Innymi słowy, można powiedzieć że diety niskowęglowodanowe wcale nie muszą pogarszać nastroju i nie muszą też osłabiać refleksu.  Niestety są i gorsze informacje. Otóż u kobiet na diecie typu low-carb zauważalnie pogorszyła się pamięć. Różnice pomiędzy uczestniczkami przypisanych do poszczególnych diet były w tym zakresie bardzo znaczące. To pokazuje, że węglowodanowe restrykcje w sposób zróżnicowany wpływają na funkcje kognitywne polepszając refleks i pogarszając zarazem pamięć, a przy tym - wbrew obiegowym teoriom - nie muszą negatywnie wpływać na samopoczucie.

Źródła: D'Anci KE i wsp. Low-carbohydrate weight-loss diets. Effects on cognition and mood. Appetite. 2009 Feb;52(1):96-103.