Co jeść w czasie przeziębienia i grypy? Cz. II

W poprzedniej części artykułu traktującego o zaleceniach żywieniowych dla osób borykających się z infekcjami górnych dróg oddechowych, omówione zostały zalety wprowadzania do menu produktów takich jak ryby i owoce, które zasobne są w substancje wspierające układ odpornościowy. Sporo uwagi zostało też poświęcone autofagocytozie i jej znaczeniu dla odpowiedzi immunologicznej ustroju. Teraz przyszła pora na uzupełnienie tematu o szczegóły, które również mogą okazać się istotne w kwestii wspomagania walki z przeziębieniem i grypą.

Przeczytaj koniecznie:

Jak odróżnić przeziębienie od grypy?

Czosnek i cebula czyli siła tradycji

O tym, że czosnek i cebula to pożądane składniki diety w okresie walki z infekcjami górnych dróg oddechowych wiadomo od dawna. Mało kto jednak pamięta, by po nie sięgać, gdy pojawia się przeziębienie lub grypa. A szkoda, bo obiegowe przeświadczenie na temat ich unikalnych właściwości, ma wsparcie w wynikach badań naukowych. Związek taki jak allicyna (obecny w czosnku), wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe i wspiera pracę układu immunologicznego. Z cebuli można przygotować… syrop (chyba wszyscy pamiętamy go z dzieciństwa). Należy jednak mieć na uwadze, że specyficzny zapach czosnku i cebuli, którym po intensywnej konsumpcji „przesiąka” ciało, może być trudny do zniesienia dla otoczenia. Dlatego też decyzję o ewentualnej „terapii” warto dobrze przemyśleć, mając na uwadze aspekty społecznościowe…

Produkty fermentowane

Produkty fermentowane dostarczają cennych dla naszego organizmu składników. Znakomitym przykładem może tutaj być kiszona kapusta. Wbrew temu co można sądzić, jej walorem wcale nie jest wysoka zawartość witaminy C (tej zawiera ona stosunkowo niewiele). Kiszonki dość korzystnie wpływają na funkcjonowanie systemu odpornościowego, co związane jest z obecnością unikalnych produktów aktywności bakterii kwasu mlekowego (odpowiedzialnych za przebieg procesów fermentacyjnych). Substancje przez nie otrzymywane, z jednej strony lokalnie hamują namnażanie chorobotwórczych patogenów, a z drugiej – wspierają produkcję komórek odpornościowych w naszym organizmie.

Rosół

Podobnie jak czosnek i cebula, rosół także tradycyjnie polecany jest w okresie infekcji górnych dróg oddechowych. Co ciekawe, zasadność wprowadzenia bulionu do diety podczas przeziębienia lub grypy, potwierdzają nie tylko „mądrości ludowe”, ale również dane naukowe. Warto wiedzieć, iż istnieją dowody na to, że w tradycyjnie przygotowanym rosole obecne są związki wpływające na odpowiedź układu immunologicznego. Jednym z mechanizmów leżących u podstaw tego działania, jest wpływ zawartych w nim substancji na proces “migracji granulocytów obojętnochłonnych” i idące z nimi w parze właściwości przeciwzapalne.