Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Fenomen wafli ryżowych

Fenomen wafli ryżowych

Tadeusz Sowiński

W świecie fitness wafle ryżowe uchodzić mogą za produkt niemal kultowy. Zajadają się nimi zarówno filigranowe zawodniczki fitness bikini, jak i „napakowani” przedstawiciele kulturystyki ekstremalnej. Co ciekawe, są to najczęściej te same osoby, które jak ognia unikają bułek czy chleba. Biorąc pod uwagę ten kontekst, wafle ryżowe stają się produktem unikalnym i warto zastanowić się nad tym skąd wziął się i na czym polega ich fenomen?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Wartość odżywcza

Pod względem wartości energetycznej i odżywczej, wafle ryżowe raczej nie są produktem fenomenalnym. W 100g dostarczają około 380 – 400 kcal, przy czym jeden przeciętny wafel waży zaledwie około 10g (dla porównania kromka chleba waży około 30 – 40g), stąd też jego kaloryczność jest względnie niska (w przeliczeniu na sztukę). Wafle ryżowe są przede wszystkim źródłem węglowodanów złożonych mających postać skrobi. Zazwyczaj otrzymuje się je jedynie z brązowego ryżu, więc dostarczają one pewną ilość błonnika oraz niacyny, cynku, magnezu, miedzi i całkiem sporą ilość manganu. Niemniej jednak, nie są to wartości nietuzinkowe. W praktyce na tle ryżu czy kaszy gryczanej prezentują się stosunkowo blado. O co więc chodzi w popularności wafli ryżowych?

„Czysty” produkt żywnościowy?

Fitnessowe diety opierają się zazwyczaj na dość wąskiej grupie pokarmów. Są to tzw. „czyste” produkty, które podobno w sposób pożądany wpływają na zdrowie i sylwetkę. Definicja „czystej diety” jest dość chwiejna i trudna do precyzyjnego sformułowania, ale w dużym uproszczeniu można powiedzieć, iż chodzi w niej generalnie o to by unikać produktów mocno przetworzonych technologicznie, wieloskładnikowych, zawierających niechlubne dodatki takie jak sól, cukier, tłuszcze utwardzone. Zgodnie z taką interpretacją produktem „czystym” będzie np. pierś z kurczaka, a produktem „brudnym” – otrzymana z nich szynka. No i w myśl tej samej zasady wafle ryżowe są… no właśnie, czy można uznać je za „czysty” produkt żywnościowy?

A jednak przetworzony…

Pomimo, iż wafle ryżowe to produkt, w przypadku którego lista składników jest zazwyczaj bardzo krótka, to nie ulega wątpliwości, iż w porównaniu z ryżem są one technologicznie przetworzone. W toku działań przetwórczych poddaje się je m.in. ekstruzji, procesowi który powoduje straty niektórych witamin oraz sprzyja powstawaniu niezdrowego akrylamidu. Jako ciekawostkę warto dodać, iż proces, w przebiegu którego otrzymywane są wafle ryżowe poprawia ich strawność i podnosi wartość IG, a dodatkowo też doprowadza do pewnych strat jednego z niezbędnych aminokwasów – lizyny, przez co umniejsza wartość odżywczą zawartego w nich białka. Co prawda mało kto jada wafle ryżowe dla zawartych w nich protein, ale powyższy fakt i tak wart jest odnotowania.

Niekwestionowane zalety

Nie ma sensu mydlić oczu zapewnieniami, iż wafle ryżowe są szczególnie wartościowym składnikiem diety. Zawierają akrylamid, często są dosalane, a w porównaniu z ryżem z którego powstają, charakteryzują się niższą wartością odżywczą i wyższym indeksem glikemicznym. Tak naprawdę podstawowymi walorami wafli ryżowych są:

  • trwałość (nie starzeją się tak szybko jak pieczywo),
  • mobilność (można je wszędzie ze sobą zabrać),
  • fakt, iż są w formie gotowej do spożycia,
  • brak podejrzanych dodatków takich jak rafinowane cukry czy uwodornione tłuszcze (choć obecny jest w nich niekiedy dodatek soli).

Poza tym, choć smakiem nie powalają, to wafle ryżowe raczej dość dobrze komponują się z rozmaitymi produktami. Można dodać do nich:

  • mięso (np. grillowaną pierś z kurczaka),
  • nabiał (plaster twarogu lub mozzarelli),
  • warzywa (pomidory, ogórki, sałatę, rzodkiew i inne),
  • masło orzechowe (to akurat kolejny „fenomenalny” produkt, o którym warto napisać artykuł),
  • musy owocowe,
  • wiele innych składników.

Niektórzy zawodnicy spożywają wafle ryżowe po wysiłku w celu uzupełnienia strat energetycznych i sodu (są wafle z dodatkiem soli morskiej), zapijając je odżywką białkową, jogurtem bądź mlekiem.

Podsumowanie

Wafle ryżowe z pewnością nie są produktem szczególnie wartościowym i zdrowym. Ich „fenomen”, a dokładnie – wysoka popularność wynika raczej z wygody, trwałości i braku „podejrzanych” dodatków. Poza tym w świecie fitness jest tak, że jeśli wszyscy podejmują się jakiejś praktyki i stają potem na scenie, a nawet niekiedy zdobywają medale, musi to oznaczać, że ta praktyka jest sensowna. Tak więc, jeśli jakiś produkt wejdzie do wąskiego grona pokarmów, na których opierać się może fitnessowa dieta – to już w nim zostaje na lata.