Tanie gotowanie dla singla – praktyczne wskazówki

Prowadzenie “warsztatu kulinarnego” w pojedynkę wiąże się z koniecznością przygotowywania posiłków wyłącznie dla jednej osoby. Panowie i panie żyjący bez rodziny, partnera czy współlokatorów, niezwykle często rezygnują z samodzielnego gotowania, uważając, iż jest to starta czasu oraz działanie zdecydowanie nieopłacalne ekonomicznie. Prościej jest zamówić pizzę czy zjeść na mieście – unikając przy tym marnotrawienia jedzenia oraz zmywania garów. Jednakże osoby zmagające się ze zbędnymi ilościami tkanki tłuszczowej, a także osoby dbające o zdrowie powinny wiedzieć, iż nie ma prostszego sposobu na odzyskanie kontroli nad ilością i jakością spożywanego jedzenia, jak samodzielne przygotowywanie posiłków.

Przeczytaj koniecznie:

Tanie i niedoceniane źródła białka

 

Jak nie zbankrutować, gotując dla jednej osoby?

Aspekt ekonomiczny często zniechęca osoby żyjące w pojedynkę do samodzielnego przygotowywania posiłków. Tymczasem prowadząc w miarę zorganizowany tryb życia, można odżywiać się zdrowo i przy tym nie tracić fortuny na żywność. Pierwszym ważnym elementem jest dobry plan, dzięki któremu zminimalizujemy ryzyko kupowania niepotrzebnych pokarmów oraz ryzyko zalegania resztek w lodówce czy kuchennych szafkach. O czym dodatkowo należy pamiętać?

Warto przyswoić kilka elementarnych informacji dotyczących produktów żywnościowych. Dzięki temu unikniemy wyrzucania pieniędzy na żywieniowe buble (np. produkty typu fit) bądź też produkty, których cena nie do końca współgra z ich zachwalaną przez media wartością odżywczą i bez żalu zamienić można je na inne, tańsze pokarmy (np. jagody goji nie stanowią obligatoryjnego elementu menu, podobnie jak quinoa)

Kupuj produkty sezonowe, menu planuj w oparciu o produkty ogólnie dostępnie, bierz pod uwagę akcje promocyjne w pobliskich sklepach (dotyczące przede wszystkim nieprzetworzonej żywności, np. mięsa, ryb, ryżu, kaszy, etc.).

Nie marnuj żywności – nawet jeśli zostają w lodówce jakiekolwiek pozostałości, postaraj się przygotować z ich użyciem posiłek. Mogą to być dania w typie zapiekanki, sałatki, zupy kremu czy też pasty do pieczywa. Zachowaj ostrożność względem „kondycji” zużywanych resztek – wszelkie produkty spleśniałe, zgniłe, podejrzanie wyglądające i pachnące, bezpieczniej jest po prostu wyrzucić do kosza. Aby zminimalizować ryzyko tego typu sytuacji, warto robić regularne przeglądy zawartości lodówki.

Podsumowanie

Gotowanie dla jednej osoby nie musi być startą czasu i pieniędzy. Przy dobrej organizacji zajęć można sprawnie przygotować posiłek, nie nadwyrężając przy tym znacznie budżetu. Warto wiedzieć, że niekiedy początki są trudne i bardziej czasochłonne, ale w praktyce bardzo szybko nabrać można  umiejętności pozwalających odpowiednio zorganizować działania w kuchni tak, by realizacja złożeń diety nie była męką.