Czego nie wiesz na temat czekolady?

Chociaż mogłoby się wydawać, że dobrze wszystkim znana czekolada dziś już niczym zaskoczyć nie może, to prawda wygląda inaczej. W ostatnich latach ze świata nauki docierają coraz to bardziej intrygujące dane dotyczące tego smakołyku. Niektóre dane wydają się wręcz mało prawdopodobne, stawiają bowiem czekoladę w niezwykle pozytywnym świetle!

Czekolada – obfite źródło antyoksydantów

Antyoksydanty zwane też przeciwutleniaczami to substancje, które pomagają chronić komórki przed niekorzystnymi konsekwencjami stresu oksydacyjnego. Istnieją przesłanki by uważać, że uwzględnienie w diecie produktów zasobnych w te substancje może nieść za sobą pewne korzyści zdrowotne.  Czekolada, ale niestety raczej ta gorzka - to naturalne i obfite źródło antyoksydantów. Związki o podobnej budowie (polifenole) i o takim samym działaniu zawarte są m.in. w:

  • zielonej, białej i czarnej herbacie,
  • czerwonym winie,
  • w kawie,
  • owocach i warzywach.

Odpowiednio wysokie spożycie wspomnianych produktów zmniejszać może ryzyko rozwoju wielu chorób, takich jak miażdżyca czy niektóre formy nowotworów.

Czekolada jako środek na kaszel

Zjedzenie kilku kostek czekolady gorzkiej może zmniejszyć nasilenie uporczywego kaszlu towarzyszącego, np. infekcji górnych dróg oddechowych. Co istotne – fakt ten, nie wywodzi się z obiegowych plotek czy wymysłów jakiegoś szarlatana będącego samozwańczym „specjalistą”. O przeciwkaszlowych właściwościach czekolady pisze się w periodykach naukowych. Badania potwierdzają, że smakołyk ten dorównuje siłą działania środkom farmaceutycznym zawierającym silną substancję - kodeinę! To zaskakujące, że nawet nie tyle wyizolowany związek chemiczny co konwencjonalny produkt żywnościowy może mieć takie właściwości.

Czekolada przeciw nadciśnieniu

Zawarte w czekoladzie antyoksydanty, wykazują szereg ciekawych właściwości, do których zaliczyć można działanie przeciwnadciśnieniowe. Związane jest to z wpływem tychże substancji na wytwarzanie tlenku azotu, wewnątrzustrojowego czynnika, który zmniejszając opór naczyniowy doprowadza do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Powyższy efekt wzmacniany jest pośrednio przez zawartą w czekoladzie teobrominę, która posiada też lekkie właściwości diuretyczne, pomagając pozbyć się nadmiaru wody z ustroju (co także nieść może za sobą efekt hipotensyjny). Znowuż jednak mowa o czekoladzie gorzkiej, zwłaszcza tej o wysokiej koncentracji kakao.

Czekolada przeciwko cukrzycy

Twierdzenie to może się wydawać mało prawdopodobne, niemniej istnieją dane, które potwierdzają jego prawdziwość, otóż pomaga zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy. Działanie to wstępnie wykazali naukowcy z Pensylwani, którzy przeprowadzili eksperyment, w ramach którego sprawdzali jakie produkty żywnościowe mają wpływ na rozwój cukrzycy.  Okazało się, ze spożycie kakao zmniejszało ryzyko wystąpienia tej przypadłości u badanych zwierząt. Póki co nie mamy pewności, że podobna zależność zachodzi również w przypadku ludzi, ale jest to co najmniej prawdopodobne. No i trzeba wziąć poprawkę, że w badaniu weryfikowano wpływ kakao a nie produktów, które zawierają je w składzie, tak więc chcąc przenieść obserwowane zależności na czekoladę, trzeba wybierać taką, która składa się głownie z kakao…