CLA – czy to działa?

Suplementy zawierające sprzężone dieny kwasu linolowego (czyli w skrócie CLA), stosowane są często w ramach wspomagania redukcji poziomu zatłuszczenia. Preparaty te cieszą się różnymi opiniami, ale raczej postrzegane są jako bezpieczne i sprzyjające nie tylko szczupłej sylwetce, ale też zdrowiu. Okazuje się jednak, że CLA ma pewne wady, o których warto pamiętać.

Przeczytaj koniecznie:

Czy palenie papierosów odchudza?

 

W tym badaniu wzięły udział 122 osoby, które zostały podzielone na dwie grupy (placebo i CLA w dawce 3,4g na dobę). Próba trwała rok, a po tym czasie nie zanotowano zmian pomiędzy efektami w zakresie zmian w masie i składzie ciała pomiędzy grupą interwencyjną a grupą kontrolną.

Dla odmiany są też jeszcze bardziej liczne badania, gdzie efekty notowane przy zastosowaniu suplementu zawierającego CLA były co najmniej zadowalające:

http://ajcn.nutrition.org/content/79/6/1118.full.pdf

Skrupulatna analiza danych

Poszukując „dowodów naukowych” zawsze warto pamiętać, że wyższą wartość od pojedynczych eksperymentów mają przeglądy systematyczne dostępnych wyników badań, czyli prace oparte na analizie kilku, kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu różnych studiów badawczych. Odnotować należy fakt, iż w przypadku CLA dysponujemy takimi publikacjami, gdzie autorzy oparli swoje wnioski na skrupulatnej analizie wyników wielu prób z użyciem omawianej tutaj substancji. No i niestety wnioski nie okazały się zbyt optymistyczne. Okazało się bowiem, że CLA nie tylko nie wspiera leczenia otyłości i nie wspomaga pracy nad sylwetką, ale ma też pewne wady, które odbijają się na ogólnie pojętym zdrowiu metabolicznym.

Ciemna strona CLA

Niestety wiele wskazuje na to, że CLA nie tylko nie musi wspierać pracy nad sylwetka, ale także - wcale nie jest tak przyjazne dla naszego zdrowia jak głoszą kolorowe slogany. Norwescy badacze: dr Haugen i dr Alexander już w roku 2004 przeanalizowali dostępną literaturę (opartą na wynikach randomizowanych badań klinicznych z użyciem placebo), dotyczącą wpływu suplementacji CLA na masę i skład ciała i na ogólnie pojęte zdrowie. We wnioskach badacze uznali, że nie tylko brakuje dowodów na to, że CLA wspomaga odchudzanie, ale zwrócili też uwagę na fakt, iż związek ten może negatywnie wpływać na gospodarkę lipidową oraz na wrażliwość insulinową! Abstrakt cytowanej pracy dostępny jest poniżej:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15586185

Oryginalny tekst niestety dostępny jest tylko w jeżyku norweskim:

http://tidsskriftet.no/article/1110144

Podobnych przykładów jest więcej

Zacytowana powyżej praca nie jest jedyną stanowiącą przegląd literatury, która krytycznie ocenia zasadność stosowania CLA w ramach wspomagania odchudzania i nie jedyna, która wskazuje na potencjalne zagrożenia wynikające z suplementacji, co pokazuje poniższy przykład:

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408390600723953?journalCode=bfsn20

Negatywny wpływ suplementacji CLA na funkcje śródbłonka także doczekał się osobnego opracowania, abstrakt z pracy badawczej dostępny jest po kliknięciu w poniższy link:

http://atvb.ahajournals.org/content/26/2/307.long

Najbardziej wyraźny jest jednak wpływ suplementacji sprzężonymi dienami kwasu linolowego na lipidogram, zwłaszcza na poziom triglicerydów. Taki efekt zanotowany został w kilku różnych badaniach, zarejestrował go także autor niniejszego artykułu w swojej pracy zawodowej.