Ryż czy makaron?

W kwestii doboru produktów węglowodanowych możliwości jest bardzo wiele, ale w dietach osób aktywnych fizycznie to najczęściej ryż stanowi dominujące źródło skrobi i to on cieszy się największym zaufaniem. Warto jednak zastanowić się czy jego dobra sława ma jakieś uzasadnienie i czy przypadkiem lepszym dla niego zamiennikiem nie będzie bardziej w naszym kraju lubiany – makaron.

Przeczytaj koniecznie:

Znudził Ci się zwykły ryż? Spróbuj ryżu basmati

 

Fakt, iż makaron można jeść „w nieskończoność” bez wątpienia jest wadą w przypadku osób, które chcą limitować spożycie energii (bo np. borykają się z nadmierną masą ciała). Z drugiej strony może to być zaleta dla osób, które muszą pokryć wysokie zapotrzebowanie energetyczne, a w codziennych realiach mają z tym problem. Tak wiec dla niejadków i osób, którym „jedzenie puchnie w buzi” makaron może być lepszym wyborem niż ryż.

Istnieją też lepsze odmiany makaronu

Oprócz popularnego makaronu otrzymywanego z białej maki pszennej są też na rynku inne wersje tego produktu, które powstają przy użyciu surowców takich jak gryka, żyto, ryz czy owies. Co więcej można też bez problemu dostać makaron pełnoziarnisty czyli otrzymany z nierafinowanej mąki. Taka wersja makaronu jest zdecydowanie bardziej zasobna w błonnik i witaminy z grupy B, a także w pierwiastki takie jak cynk, mangan, magnez czy żelazo. Niestety biodostępność części z tychże składników jest obniżona przez obecność kwasu fitynowego co w ogólnym rozrachunku należy niestety wziąć pod uwagę.

Pełnoziarniste wersje makaronu są ciężkostrawne i często powodują problemy trawienne

Niestety, problem ze zbożami takimi jak żyto czy pszenica jest taki, że zawierają spore ilości składników powodujących u wielu osób problemy trawienne. Składnikami tymi są przede wszystkim fruktany (obecne także w owsie). Przy wyższym niż symboliczne spożyciu mogą one powodować gazy, wzdęcia, biegunki, uczucie przelewania w jelitach i ogólny dyskomfort ze strony przewodu pokarmowego. Tutaj bez wątpienia makaron przegrywa z ryżem, który jest zdecydowanie lepiej tolerowany – również w wersji nisko przetworzonej.

Podsumowanie

Chociaż makaron może stanowić element zdrowej diety, to jednak patrząc przekrojowo ryż wypada od niego trochę lepiej przede wszystkim ze względu na fakt, iż jest lepiej tolerowany pokarmowo oraz – co ma znaczenie dla około 7% populacji – przez to, że pozbawiony jest glutenu. Dodatkowo pod naszą szerokością geograficzną, gdzie zdecydowanie częstszym problemem jest nadmierna masa ciała niż niedowaga, fakt że jedząc makaron łatwiej jest zjeść więcej, także może być uznane za wadę. Reasumując można powiedzieć, że przynajmniej drobna wyższość ryżu nad makaronem ma pewne uzasadnienie, choć gwoli ścisłości należy wspomnieć, że w końcu przecież makaron „niejedno ma imię” i można też sięgnąć po taki, który otrzymywany jest… z ryżu.