Orzechy brazylijskie i ich właściwości

Z orzechów najczęściej wybieramy orzechy włoskie, migdały oraz nerkowce i orzechy laskowe. Dużo rzadziej sięgamy po orzechy brazylijskie. Docenić powinni je zwłaszcza mężczyźni i osoby chorujące na niedoczynność tarczycy. Co znajduje się w tych niezwykłych orzechach?

Przeczytaj koniecznie:

Orzechy na stres

Orzechy brazylijskie to nasiona drzewa zwanego orzesznicą wyniosłą. Drzewo to dorasta do imponujących rozmiarów, osiągając ok. 50 metrów wysokości, dlatego często góruje nad koronami innych drzew i jest doskonale widoczne nawet z daleka. Można je spotkać niemal wyłącznie w środowisku naturalnym, głównie w Brazylii, Peru i Boliwii. Okrągławe owoce orzesznicy przypominają wyglądem kokosy. We wnętrzu skorupy znajduje się torebka nasienna, zawierająca kilkanaście trójkanciastych nasion, okrytych brązową łupinką. To właśnie pod nią znajduje się to, co nazywamy orzechami brazylijskimi.

Stopniowe zmniejszanie się obszarów występowania orzesznicy wyniosłej i brak możliwości jej uprawy stanowią obecnie duży problem, tym bardziej, że jej mięsiste nasiona to jedne z najcenniejszych orzechów. Zmniejszająca się ilość obszarów, na których rośnie orzesznica wyniosła wpływa na dość wysokie ceny orzechów brazylijskich.

Orzechy brazylijskie mają wiele wartości odżywczych i są stosunkowo kaloryczne. W 100 gramach tych orzechów znajduje się około 650 kcal. Z tego około 70% to tłuszcze, około 17% białka, około 7% węglowodany oraz błonnik, kwasy organiczne, witaminy E i B1, sporo selenu i niewielkie ilości innych składników mineralnych (wapń, żelazo, magnez, potas, cynk). Jeden orzech brazylijski, który waży około 4 g, dostarcza więc około 26 kcal.

Orzechy brazylijskie są najlepszym naturalnym źródłem selenu. Już jedna sztuka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Selen wpływa na zwiększenie odporności organizmu. Może także obniżać ryzyko wystąpienia niektórych form nowotworów. Jest również niezbędny do metabolizmu hormonów tarczycy. Poza tym, selen jest szczególnie potrzebny mężczyznom, ponieważ poprawia jakość nasienia, wpływa pozytywnie na sprawność i szybkość poruszania się plemników.

Orzechy brazylijskie są również bogatym źródłem witaminy B1 i E, która jako przeciwutleniacz zapobiega degradacji komórek. Pomaga w utrzymaniu zdrowego wyglądu skóry i błon śluzowych. Z tego względu orzechy brazylijskie zalecane są również osobom po operacjach i urazach.

Spożywanie orzechów brazylijskich wpływa również znacząco na poprawę profilu lipidowego. W orzechach brazylijskich znajdziemy bowiem wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Co ciekawe, przeprowadzono badania, w których uczestnicy spożywali 5, 20, 50 g orzechów brazylijskich. Badania te wykazały, iż większe korzyści przynosiło spożywanie 20g orzechów  brazylijskich dziennie niż 50g.

Orzechów brazylijskich nie trzeba więc spożywać w dużych ilościach. W ich składzie znajduje się odpowiednia ilość substancji odżywczych, dzięki czemu wystarczy jeść tylko dwa – trzy dziennie.

Orzechy brazylijskie przeznacza się głównie do bezpośredniego spożycia, chociaż niekiedy przyrządza się z ich udziałem również rozmaite desery, czekolady orzechowe, musli, ciasta i słodycze.

Wykorzystywane są również do produkcji oleju, który stosuje się nie tylko w celach kulinarnych, ale również w przemyśle kosmetycznym.

Olej wytłaczany z orzechów orzesznicy wyniosłej jest chętnie stosowany w kosmetyce, ponieważ zawiera wysokie stężenie kwasu oleinowego - ponad 50%.

Orzechy brazylijskie mogą u niektórych osób wywoływać reakcję alergiczną. Alergia może objawiać się wysypką, katarem, swędzeniem lub zaburzeniami ze strony układu pokarmowego, takimi jak biegunka, nudności, wymioty, bóle brzucha.

W przypadku wystąpienia alergii należy całkowicie zrezygnować ze spożywania orzechów brazylijskich. W przypadku silnej reakcji alergicznej należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza.

Cena orzechów brazylijskich to około 50-60 zł za kilogram. 

Podsumowując, orzechy brazylijskie kryją w sobie wiele wartości odżywczych. Znajdziemy w nich przede wszystkim dużo selenu oraz witaminy B1 i E. Spożywanie orzechów brazylijskich polecane jest szczególnie mężczyznom, osobom chorującym na niedoczynność tarczycy oraz osobom z chorobami układu krążenia.