Warzywa konserwowe w zdrowej diecie

O tym, że najlepiej jest spożywać warzywa w stanie surowym lub ewentualnie po poddaniu obróbce termicznej w warunkach domowych wiedzą chyba wszyscy. Tym niemniej jednak niektóre przetwory warzywne też bywają przedstawiane niekiedy jako porządny składnik diety. Czy jednak założenie to dotyczy także produktów konserwowych, zwłaszcza tych zamkniętych w aluminiowych puszkach?

Przeczytaj koniecznie:

Owoce i warzywa a zakwaszenie organizmu

 

Wady BPA

Dane naukowe wskazują, iż bisfenol A, oczywiście jeśli osiągnie pewien pułap spożycia, wpływa negatywnie na funkcjonowanie wielu układów i narządów, co prowadzi do licznych zaburzeń zdrowotnych. Z racji tego, iż BPA wykazuje aktywność podobną do hormonów - zaburza on ich aktywność biologiczną. Sam też łączy się z receptorami i wywołuje rozmaite nieprawidłowości w obrębie poszczególnych komórek. Dowiedziono, iż ekspozycja na działanie BPA skutkuje:

  • obniżeniem płodności,
  • zniżką libido,
  • wzrostem ryzyka rozwoju raka gruczołu krokowego,
  • zwiększonym ryzykiem nadwagi i otyłości,
  • i wieloma innymi negatywnymi konsekwencjami.

Sam fakt, iż spożyjemy pewną dawka BPA z jedzeniem nie jest problemem, ale nadmierna ekspozycja na jego działanie może nieść za sobą negatywne konsekwencje. Dlatego też warzyw konserwowych, zamkniętych w puszkach nie powinno się spożywać nagminnie.

Inne kontrowersyjne składniki

Niektóre warzywa konserwowe zawierają także sporą ilość soli i konserwanty. Pierwszy wymieniony składnik niekoniecznie sam w sobie jest zły, nasz organizm potrzebuje bowiem sodu, zwłaszcza jeśli jesteśmy aktywni fizycznie – nie powinniśmy całkowicie unikać soli. Nadmierne jej spożycie jest jednak niebezpieczne dla zdrowia i powoduje zjawisko zwane stresem osmotycznym w organizmie, który negatywnie wpływa na funkcjonowanie wielu komórek – w tym komórek odpornościowych. Dodatkowo nadmiar sodu może przyczyniać się do podniesienia ciśnienia tętniczego krwi.

Konserwanty, choć uznawane są za ogólnie bezpieczne – stanowią kontrowersyjny składnik diety, głownie z tego powodu, że nie wiemy do końca jak wpływają na stan naszej mikroflory jelitowej. Można sobie spekulować (i nie jest to pozbawione logiki), że skoro związki te oddziałują na bakterie obecne w pokarmie, to mogą też wpływać na stan mikroorganizmów zamieszkujących nasze jelita. To jest kwestia, którą na wszelki wypadek warto wziąć pod uwagę.

Podsumowanie

Warzywa konserwowe raczej nie stanowią szczególnie pożądanego składnika zdrowej diety, ale nie oznacza to, że nie mogą się w niej znaleźć. Warto po nie sięgać jednak z rozwagą, raczej od czasu do czasu niż regularnie, czy już zwłaszcza – codziennie. Warzyw konserwowych nie powinno się też przetrzymywać po otwarciu w puszkach, a raczej przekładać do szklanych lub porcelanowych naczyń.