Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Węglowodany po treningu - dla kogo?

Węglowodany po treningu - dla kogo?

Tadeusz Sowiński

O tym, że wysiłek fizyczny wpływa pozytywnie na wrażliwość insulinową wiadomo od dawna. Szczególny w tej materii okazuje się wpływ systematycznych treningów o wysokiej intensywności, choć również i sesje mniej intensywne niosą za sobą spore korzyści. Kwestią sporną w tym aspekcie jest zastosowanie odpowiedniej strategii żywieniowej w okresie powysiłkowym, tak by wspomnianych korzyści nie zniwelować. Szczególnie dużo kontrowersji wiąże się ze spożywaniem węglowodanów.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

 

Kwestia kontekstu

Pomimo, iż trudno zakwestionować słuszność obserwacji poczynionych w badaniach gdzie spożywanie węglowodanów po treningu znosiło pewne korzyści z aktywności fizycznej dotyczące poprawy wrażliwości insulinowej, to należy zwrócić uwagę na pewien ważny fakt: otóż są dowody w postaci badań naukowych, które tymże wnioskom przeczą. Innymi słowy w niektórych eksperymentach zaobserwowano efekt odwrotny, czyli wykazano, że spożywanie węglowodanów po treningu poprawia wrażliwość insulinową. Oto przykład:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18059588

Skąd ten paradoks?

Otóż eksperymenty, w których węglowodany spożywane po wysiłku miały niekorzystny wpływ na wspomniany parametr metaboliczny prowadzone były na osobach otyłych, niewytrenowanych i poddawanych najczęściej okazjonalnej, niezbyt wymagającej sesji treningowej. Innymi słowy udział w treningu dla tych uczestników był życiowym epizodem, a nie elementem codziennej rutyny. Dla odmiany badania, w których węglowodany przyjmowane po wysiłku poprawiały wrażliwość insulinową prowadzone były z udziałem osób z prawidłową masą i korzystnym składem ciała, które na co dzień utrzymywały regularną aktywność fizyczną. Nie byli to sportowcy, ale były to jednostki trenujące rekreacyjnie, niekoniecznie z fitnessową sylwetką, ale bez otyłości i nadwagi.

Zacytowane badania więc sobie nie przeczą tylko wzajemnie się uzupełniają!

Wnioski

Zasadność spożywania węglowodanów po treningu, przynajmniej w kwestii wpływu na wrażliwość insulinową, ma charakter osobniczy. W przypadku osób z nadmierną masą ciała, niewytrenowanych, rozpoczynających aktywność fizyczną, rezygnacja z produktów węglowodanowych w okresie powysiłkowym może mieć pewne uzasadnienie. Dla odmiany w przypadku osób bez wyraźnej nadwagi (czy otyłości), trenujących regularnie, obecność węglowodanów w okresie powysiłkowym może być korzystna dla poprawy wrażliwości insulinowej.

 



Poprzednia strona 2 / 2