Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Jak ugotować kukurydzę?

Jak ugotować kukurydzę?

Agata Bugorska

Kukurydza to bardzo wartościowe warzywo i jedno z pierwszych hodowanych przez człowieka na dużą skalę. W starożytności stanowiła ona podstawę menu zwłaszcza wśród takich plemion jak Aztekowie, Inkowie czy Majowie. W czasach teraźniejszych największe hodowle znajdziemy w Stanach Zjednoczonych, Chinach, Meksyku i Brazylii, a w Europie na Ukrainie i Węgrzech oraz we Francji.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Wartości odżywcze

Głównym składnikiem kukurydzy jest skrobia i białko, ale posiada też ona wiele cennych witamin i minerałów, takich jak:  A, C, B1, B2, PP, B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy,  potas, magnez i mangan. Ciekawostką jest naturalny barwnik zwany zeaksantyną, który przynosi dobre efekty w profilaktyce chorób nowotworowych, zwłaszcza raka prostaty, jelita grubego czy raka piersi. Jest antyoksydantem z grupy karotenoidów, wspierającym prawidłową pracę narządu wzroku.

100g kukurydzy zawiera:

  • 88 kilokalorii
  • 3,02g białka
  • 0,78g tłuszczu
  • 20,71g węglowodanów
  • 2,1g błonnika

Kolba kukurydzy to średnio 180g, nie jest to więc produkt wysokokaloryczny, ale należy wziąć pod uwagę zawartość makroskładników i dopasować do swojego dziennego bilansu. Jeśli zależy nam na najbardziej wartościowych egzemplarzach należy sięgać po świeże kolby.

Jak ugotować kukurydzę?

To bardzo proste i każdy na pewno sobie poradzi. Szacunkowy czas przygotowania to 15 – 20 minut.

Potrzebne składniki:

  • kolby kukurydzy,
  • woda - tyle, żeby zakryć wszystkie kolby,
  • cukier – 1 łyżeczka na 1 litr wody,
  • sól - do posypania ugotowanej kukurydzy.

Kolbę kukurydzy należy oczyścić z liści i wszystkich „niteczek”. Do garnka wlewamy  wodę – powinno jej być tyle by przykryła wszystkie kolby, a po zagotowaniu wody dodajemy cukier, który wydobędzie z kukurydzy jej delikatny, słodkawy smak. Niektórzy dolewają do wody również mleko (ok. 100 ml), które wraz z cukrem jeszcze bardziej podkreśla słodycz.

Posolenie wody sprawiłoby, że ziarenka kukurydzy zrobiłyby się twarde – posolić ją można już po ugotowaniu, na talerzu. Kukurydzę wkładamy do wrzącej wody, zmniejszamy ogień i gotujemy 5-10 minut. Krótsze gotowanie sprawi, że będzie ona bardziej chrupiąca, dłuższe (do 10 minut) – bardziej miękka. Przedłużanie czasu gotowania sprawi, że będzie ona znowu twardsza.

Kiedy kukurydza jest już ugotowana wystarczy ją posolić lub posmarować masłem i zajadać się ze smakiem.

Z czym można połączyć kukurydzę?

 Kukurydza sprawdzi się w towarzystwie produktów podkreślających jej słodycz, czyli np. z szynką i ananasem (wielu z nas z pewnością zna pizzę hawajską, która bazuje właśnie na tych dodatkach), albo z rodzynkami czy cytrusami. Z kolei zwolennicy bardziej kontrastowych smaków powinni spróbować połączyć smak kukurydzy z curry, parmezanem i przyprawić na ostro chili.

Możliwości jest wiele i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.