Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Mało znana witamina U i jej właściwości

Mało znana witamina U i jej właściwości

Kinga Żuralska

Każdy słyszał o witaminie C, D, E, K, a także witaminach z grupy B. Mało kto jednak zna witaminę U. Witamina ta występuje niezwykle rzadko. Znajdziemy ją w soku z kapusty oraz w jęczmieniu. Jakie działanie wykazuje ta mało powszechna witamina i kiedy warto skorzystać z jej właściwości?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Podstawowe informacje o witaminie U

Witamina U, a właściwie L-metylo-metionino-sulfonian, to związek, który został odkryty w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku przez Jaya Kordicha.

W 1966 roku substancja ta została wyizolowana z surowych liści kapusty. Uznawane  one są za jej główne źródło występowania.

Witamina U (sulfonian metioniny) jest pochodną metioniny, czyli bardzo ważnego aminokwasu.

Budowa chemiczna witaminy U zbliżona jest do myrosyny, czyli enzymu, który odpowiedzialny jest za hydrolizę niektórych glikozydów. Przekształca je w glukozę i olejki siarkowe.

Nazwa witaminy U pochodzi od słowa „ulcer”, czyli wrzód.

Sok z białej kapusty stosowany był bowiem skutecznie w leczeniu wrzodów żołądka oraz dwunastnicy.

Witamina U skuteczna w leczeniu wrzodów

Kordich wraz z profesorem medycyny z Uniwersytetu Standforda, dr Cheneyem, prowadził badania nad skutecznością działania witaminy U. Leczyli oni wrzody żołądka u więźniów przy pomocy soku z kapusty. Średni czas leczenia pacjentów wynosił zaledwie nieco ponad 10 dni kuracji w przypadku wrzodów dwunastnicy i 7 dni w przypadku wrzodów żołądka.

W przypadku standardowej terapii wynosiły one odpowiednio 37 i 42 dni.

Poniżej link do badania opisującego skuteczność działania soku z kapusty w leczeniu wrzodów.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1643665/

Działanie witaminy U

Witamina U wykazuje szereg właściwości, które mogą zostać wykorzystane przede wszystkim w leczeniu stanów zapalnych oraz urazów.

Od wielu lat liście kapusty wykorzystywane były w leczeniu bólu mięśni i stawów, jak również zatok i wielu urazów.

Powszechnie znane są okłady z liści kapusty. Stosowanie ich w przypadku urazów, takich jak skręcenia czy zwichnięcia, zmniejsza opuchliznę.

Stosowane są równie często w przypadku problemów skórnych.

Witamina U wykazuje działanie zarówno w przypadku stosowania zewnętrznego (okłady), jak również w przypadku stosowania doustnego (sok z kapusty).

Badania naukowe dowodzą, że witamina U wykazuje działania przeciwzapalne i wspomaga leczenie uszkodzeń na skórze.

Jak wspomniałam wyżej, udowodniono, że witamina U pomaga w leczeniu chorób wrzodowych dwunastnicy oraz żołądka.

Dowiedziono, iż witamina U sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Badania potwierdzają również, że sulfonian metioniny opóźnia procesy starzenia się skóry.

Kiedy warto stosować witaminę U?

Działanie sulfonianu metioniny pomaga w walce z wieloma dolegliwościami.

Po witaminę U warto sięgać, gdy:

  • mamy problemy z przesuszoną i zniszczoną skórą,
  • chcemy zapobiec przedwczesnemu starzeniu się skóry,
  • mamy problemy ze stanami zapalnymi np. żył,
  • mamy problemy z wrzodami żołądka lub dwunastnicy,
  • mamy problemy z nadmiernym wydzielaniem kwasu żołądkowego,
  • odczuwamy bóle zatok,
  • odczuwamy bóle stawów,
  • karmimy piersią - w celu złagodzenia zapalenia piersi,
  • chcemy wspomóc leczenie ran,
  • w przypadku urazów w celu zmniejszenia obrzęków.

Dzięki działaniom detoksykacyjnym, witamina U może być również skuteczna w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na nowotwory.

Jak stosować witaminę U?

Witaminę U możemy stosować zarówno zewnętrznie jak i od wewnątrz.

W przypadku leczenia urazów, bólu stawów, mięśni, zatok najlepiej sprawdzą się okłady z liści kapusty. Liście kapusty należy delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, następnie przyłożyć do bolącego miejsca, owinąć folią spożywczą i przykryć kocem w celu utrzymania odpowiedniej temperatury.

Picie świeżo wyciśniętego soku z kapusty jest natomiast zalecane w przypadku problemów wrzodowych, jak również jako środek pomagający oczyszczać organizm z toksyn.

Podsumowując, jak widać niektóre elementy medycyny ludowej, wykorzystywane przez nasze babcie i prababcie, mają sens. Warto skorzystać z najprostszych sposobów, jak na przykład sok z kapusty, zanim zaczniemy sięgać po leki.

 



W artykule mówimy o: Zdrowie