Folia aluminiowa – dlaczego warto jej unikać?

Folia aluminiowa to szybkie i proste rozwiązanie. Sięgamy po nią nawet kilka razy w ciągu dnia. Sprawdzi się do zawinięcia kanapek do szkoły czy pracy, upieczemy w niej rybę, możemy wyłożyć nią blachę piekąc ciasteczka, sprawdzi się do przygotowywania warzyw na grillu. Okazuje się jednak, że folia aluminiowa może być bardzo niebezpieczna dla naszego zdrowia.

Folia aluminiowa zawiera aluminium oraz toksyczny związek bisfenol A (BPA), który może wpływać na zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego oraz hormonalnego. Dziś skoncentrujemy się jednak głównie na aluminium.

Aluminium – niebezpieczna trucizna

We współczesnym świecie narażeni jesteśmy na zbyt częsty kontakt z aluminium. Już od dawna wiadomo, że aluminium zaliczane jest do metali neurotoksycznych. Skażenie aluminium może prowadzić do choroby Alzheimera, wielu chorób neurologicznych, demencji, autyzmu, a także choroby Parkinsona.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ustaliła bezpieczny dzienny poziom aluminium w spożyciu na 1kg masy ciała. Wynosi on 40mg. W przypadku kobiety ważącej 50kg bezpieczne spożycie aluminium wynosi więc 2000mg, w przypadku mężczyzny ważącego 80kg - 3200mg, w przypadku dziecka ważącego 15kg - 600mg.

Są to ilości, które nasze organizmy powinny tolerować bez negatywnych objawów zdrowotnych.

Aluminium jest metalem bardzo powszechnie występującym. Znajduje się zarówno w żywności, napojach, kosmetykach, jak i lekach.

Aluminium stosowane jest przy produkcji sera topionego, a także w wielu metodach konserwowania żywności.

Aluminium kryje się w wielu produktach, jako E 173 – środek barwiący cukierki na kolor srebrny, jako E541 – środek emulgujący dodawany do ciast i pieczywa, jako E554 – środek przeciwzbrylający stosowany w soli, cukrze i gumach do żucia, jako E556 – również środek przeciwzbrylający stosowany w gumach do żucia.

Skażone metalami są również konserwy warzywne i owocowe.

Duże znaczenie ma także przygotowywanie żywności.

Duży udział w toksyczności aluminium mają naczynia aluminiowe/z aluminiową powłoką, a także folia aluminiowa.

Gdy aluminium jest zimne, jego przenikanie do żywności jest na poziomie minimalnym. Jednak, gdy żywność przygotowywana jest w temperaturze ok. 150 stopni, przenikanie aluminium do żywności jest alarmujące.

Wpływ aluminium na nasze zdrowie

Naukowcy zauważyli, że u osób chorujących na Alzheimera stężenie aluminium w mózgu jest o wiele większe niż u zdrowego człowieka.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3056430/

W powyższym badaniu wykazano związek pomiędzy chorobą Alzheimera a stężeniem aluminium.

Aluminium może powodować poważne problemy zdrowotne zwłaszcza u niemowląt, osób starszych, pacjentów z zaburzeniami pracy nerek. Szczególnie te wymienione grupy powinny unikać spożycia tego metalu wraz z żywnością.

Bezpośredni wpływ aluminium na pracę tarczycy nie został potwierdzony badaniami naukowymi, jednakże istnieją dowody na to, że aluminium może wpływać na gruczoły przytarczyc i może powstrzymywać uwalnianie hormonów przytarczyc.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11274267

Aluminium jest silnym stymulatorem systemu odpornościowego, mimo tego stosowane jest nadal bardzo często w szczepionkach.

Wykazano nawet pewną zależność między stosowaniem takich szczepionek, a rozwojem autyzmu u dzieci.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22099159

Obróbka cieplna żywności a nadmiar aluminium

Swój wpływ w toksyczności aluminium mają również naczynia aluminiowe wykorzystywane do gotowania. Stają się one bezpieczniejsze, gdy ich wierzchnia warstwa zmatowieje – utleni się.

Szczególnie niebezpieczna jest folia aluminiowa, tak chętnie wykorzystywana przez nas w kuchni.

http://www.electrochemsci.org/papers/vol6/6010222.pdf

Podczas pieczenia, do potraw owiniętych w folię aluminiową czy położonych na aluminiowych tackach, aluminium przenika do żywności w znacznych ilościach. Fakt ten może być niezwykle niebezpieczny dla naszego zdrowia.

Badacze porównywali 5 różnych rodzajów mięsa. Zostały one zawinięte w folię aluminiową i pieczono je w piekarniku w temperaturach ponad 150 stopni. Odkryto, że poziom koncentracji aluminium wzrósł o 378% w mięsie czerwonym, a w drobiu o 215 %.

Okazuje się więc, że folia aluminiowa nie nadaje się do pieczenia, gotowania i podgrzewania.

Co zamiast folii aluminiowej?

  • zamiast owijać mięso czy rybę w folię aluminiową podczas pieczenia użyj naczynia żaroodpornego
  • do zawijania potraw grillowanych świetnie nadają się liście bananowca (choć trzeba przyznać, że ciężko jest zdobyć)
  • zamiast aluminiowych tacek na grilla korzystaj z koszyczków ze stali nierdzewnej
  • kanapki lepiej zawinąć w papier śniadaniowy
  • by mięso czy ryba podczas pieczenia nie przypaliło się, użyj tłuszczu lub obłóż je warzywami – zamiast zawijać w folię.

Podsumowując, w dzisiejszych czasach narażeni jesteśmy na nadmiar aluminium dostarczanego między innymi z żywnością. Folia aluminiowa stosowana podczas pieczenia lub grillowania staje się bardzo niebezpieczna dla naszego zdrowia. Nie używaj folii aluminiowej do pieczenia/gotowania/grillowania.